Blog

  1. Mustang Roll en kwartierboogjes onder de loep

    De Mustang Roll en kwartierboogjes spreken tot de verbeelding. Deze kenmerken zijn na bekapping van de paardenhoef goed zichtbaar en lijken een goede graadmeter van de kwaliteit van het bekapwerk. Wie vaker artikelen van mij heeft gelezen voelt wellicht al aan waar dit heen gaat: helaas ligt het niet zo eenvoudig. Een nuance wat betreft het (extreem) afronden van de hoefwand en het aanbrengen van kwartierboogjes is op zijn plek.

    De hoefwand moet afgerond worden maar moet niet in zijn geheel van de dragende functie worden ontheven. En het is belangrijk dat de wand in de kwartieren iets korter is. Een te lange wand kan scheuren of ervoor zorgen dat de hoef in de kwartieren te breed wordt. Maar hoeveel afronding heeft de hoefwand dan nodig? En hoeveel druk moet er van de wand in de kwartieren af? In dit artikel neem ik daarom de mustangrol en kwartierboogjes onder de loep.


  2. Van hoefijzers naar blote hoeven

    De wetenschap is het erover eens: blote hoeven zijn gezonder dan beslagen hoeven. Maar niet als jouw paard er nog niet mee uit de voeten kan.

    De meeste paarden die ik begeleid heb van ijzers naar blote hoeven konden dat zonder dat hoefschoenen of andere (gelijmde) kunststof hoefbescherming nodig waren in de dagelijkse huisvesting. Het is dus niet standaard dat een paard direct na het overgaan op blote hoeven andere hoefbescherming nodig heeft.

    Meestal hebben paarden in de overgangsperiode alleen tijdens het buitenrijden of helemaal geen hoefbescherming nodig. Het kan echter ook zijn dat je paard meer moeite heeft met de overgang. Dan is het belangrijk om voor de juiste hoefbescherming te kiezen.


    Hoefijzer onderaanzicht
  3. Te korte hoeven bekappen

    Loopt jouw paard op eieren door te korte hoeven? In dit artikel vertelt Hoefspecialist Klaas Feuth waarom een correcte bekapping bij te korte hoeven juist wél nodig is.

  4. Kunnen hoefschoenen dag en nacht worden gedragen?

    Je paard heeft dag en nacht hoefbescherming nodig. In deze blog verteld Hoefspecialist Klaas Feuth alles over 24uur gebruik van hoefschoenen.

  5. Een hoefzweer bij je paard herkennen, behandelen en voorkomen

    Een hoefzweer (ofwel hoefabces of blein) is erg pijnlijk voor je paard. Klaas Feuth gaat in dit artikel uitgebreid in op de behandeling van hoefzweren bij paarden.

  6. Steunsels: hoe een misleidend woord tot veel pijn kan leiden

    In artikel wil ik daarom helderheid scheppen over wat de steunsels zijn, tot welk leed slecht onderhouden steunsels bij je paard kunnen leiden en hoe de steunsels correct bekapt zouden moeten worden.

  7. Goed gereedschap is het halve werk: machinaal bekappen

    Als je erover nadenkt is het eigenlijk best vreemd dat hoefsmeden en bekappers nog steeds voornamelijk met handgereedschap bekappen. Dit terwijl alle andere handarbeiders steeds meer machines tot hun beschikking hebben en ook succesvol gebruiken.

  8. Help: mijn paard heeft een dunne zool!

    “Mijn paard heeft hele dunne zolen en loopt hierdoor gevoelig” is één van de meest genoemde redenen waarom paardeneigenaren bij ons aankloppen voor hoefschoenen.
    Hoe dik hoort de zool van je paard eigenlijk te zijn? Wanneer heeft je paard een dunne zool en wat kun je daaraan doen?

  9. Gelijmde kunststof hoefbescherming

    Steeds meer paardeneigenaren kiezen bewust voor moderne vormen van hoefbescherming. In dit artikel vertelt Hoefspecialist Klaas Feuth over verschillende vormen van plakbeslag en lijmhoefschoenen en de diverse lijmsoorten waaruit je kunt kiezen.

  10. De zin en onzin van fitkits

    In deze blog leggen we uit waarom wij geen hoefschoenen fitkits online aanbieden. Een fitkit is niet geschikt om zelf thuis mee te passen, maar wel een handige tool voor je hoefprofessional. HoofWear adviseert je graag over mogelijk passende hoefschoenen en gaat daarbij niet uit van een merk hoefschoenen maar van de hoeven en behoeftes van jouw paard.

Pagina