Dag van de Duurzaamheid 2018

Dag van de Duurzaamheid 2018

De 10e dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2018 grijpen wij bij HoofWear graag aan om te laten zien dat wij het milieu een warm hart toedragen. Veertien jaar geleden begonnen wij als klein bedrijfje met ideologische inslag: we wilden ons inzetten voor een beter paardenleven en verkochten producten die paardeneigenaren helpen om bewuster om te gaan met hun paard. Onze ideeën vonden gelukkig gehoor bij veel mensen!

 

Een aantal jaren na de start besloten wij onze winkel om te vormen tot hoefschoenenspeciaalzaak. Een spannend besluit, dat we vol enthousiasme genomen hebben en waar we nog altijd erg blij mee zijn. We helpen al lange tijd paarden met goede, eigentijdse alternatieven voor hoefijzers.

 

Eind 2017 hebben wij onze nieuwe bedrijfsruimte betrokken. Een plek waar we ál onze duurzame ideeën in kwijt kunnen. Onze nieuwe locatie willen we van boven tot onder aanpakken en zo begonnen we met het dak: het verwijderen van de oude asbest dakbedekking en deze vervangen door geïsoleerde sandwichpanelen. Ook de wanden van het magazijn bestaan uit isolatiepanelen. Zo zorgen we ervoor dat de koelte binnen blijft, maar ook dat in de winter de warmte niet zomaar vervliegt.

 

Begin oktober 2018 is het nieuwe dak opgesierd met een mooie zonne-energie installatie: 30 zonnepanelen gericht op het oosten, 30 zonnepanelen gericht op het westen – zo maken we van zonsopkomst tot zonsondergang gebruik van onze zelf opgewekte energie. We hebben zelfs een overproductie, zodat een deel van onze duurzame energie wordt terug geleverd aan het net.

west oost

 

Ook andere manieren van duurzaam energiegebruik spreken ons erg aan. Voor ons nieuwe kantoor – dat we uiteraard eerst voorzien hebben van goede isolatie en HR++ beglazing, hebben we gekozen voor verwarming door middel van een pelletkachel. De pellets worden gemaakt van zaagsel dat is samengeperst. Pellets zijn de zuiverste en meest stabiele brandstof onder de biobrandstoffen. Na verbranding blijft maar zo’n 1% aan as over. De verbranding is CO² neutraal en er komt geen vieze rook bij vrij.

pelletkachtel

 

Wij denken bij duurzaamheid niet alleen aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Ook in andere keuzes die we maken, willen we gezondheid, milieu en samenleving mee laten wegen. Zo hebben we voor het inrichten van ons kantoor gekozen voor gebruikt kantoormeubilair en refurbished computers. Prima spullen waar misschien wel hier en daar een krasje op zit, maar die prima nog een ronde mee kunnen.

 

Verpakkingsmaterialen (dozen, vulmateriaal) voor bestellingen die bij ons geplaatst zijn, worden zoveel mogelijk hergebruikt en uiteraard printen we op FSC papier, pas nadat we ons ervan hebben verzekerd dat de communicatie niet via e-mail kan.

 

Binnen ons bedrijf hebben wij al verschillende (snuffel)stages begeleid. We zien met veel plezier jonge mensen komen leren en willen op deze manier ons steentje bijdragen aan de kennis en ervaring van het jongste deel van de beroepsbevolking.

 

We zijn er trots op de eerste stappen te hebben gezet op duurzaamheidsvlak. Natuurlijk blijven er voor de komende jaren nog genoeg duurzame plannen te realiseren. We kijken er naar uit!

 

Klaas & Marianne Feuth-Gloudemans

HoofWear