De zin en onzin van fitkits

De zin en onzin van fitkits

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij een hoefschoenenfitkit kunnen versturen. In deze blog leggen we uit waarom wij dat niet zomaar doen. Een fitkit is niet geschikt om zelf thuis mee te passen, maar wel een handige tool voor je hoefprofessional. HoofWear adviseert je graag over mogelijk passende hoefschoenen en gaat daarbij niet uit van een merk hoefschoenen maar van de hoeven en behoeftes van jouw paard.

Wat is een hoefschoenen fitkit?

Een hoefschoenenfitkit is een set passchalen ofwel passchelpen. In een fitkit zitten alle mogelijke maten schalen van hoefschoenen van één model of merk. Een passchaal bestaat uit alleen de onderkant van een hoefschoen, bijvoorbeeld alleen de zool, of iets meer, dat is afhankelijk van in hoeveel delen een hoefschoen wordt geproduceerd. De passchaal is meestal een halffabricaat van de producent. Een hoefschoen die maar half af is dus. De bovenkant (upper) of achterkant zit er nog niet op of aan gemonteerd.


renegade passchalen evoboot passchalen Equine fusion fitkit passchalen van de equine fusion hoefschoenen


Waarvoor is een fitkit bedoeld?

Zo’n passchelp kan helpen bij het bepalen van de juiste maat hoefschoenen. Veel fabrikanten denken dat hun hoefschoen toepasbaar is bij alle paarden en dat je met een hoefschoenenfitkit zo kan zien welke maat van hun hoefschoen gaat passen.

Hoefschoenen worden vaak geproduceerd met een ‘standaard’ model hoef in gedachten. Het kan zijn dat de hoeven van jouw paard aan precies dat model voldoen. Maar het kan ook zijn dat ze een totaal andere vorm hebben.

Een fitkit kan heel handig zijn voor hoefsmeden, bekappers en hoefschoenpassers om een eerste selectie te maken van hoefschoenmodellen en -maten die wellicht zouden kunnen passen. Zo kan je hoefprofessional zorgen dat hij of zij bij het volgende bezoek de juiste modellen en maten bij zich heeft voor een succesvol pasconsult.Een fitkit: niet geschikt voor zelf thuis passen

We krijgen regelmatig vragen van paardeneigenaren of wij een fitkit kunnen toesturen. Het antwoord is dan ‘nee’. Wij sturen geen standaard fitkits toe en bieden dit dus ook niet online aan. Een fitkit is gewoonweg niet geschikt om zelf thuis bij je paard te gaan passen.

Wij werken al meer dan 17 jaar met hoefschoenen, zowel maatwerk als confectiematen. Helaas bestaat er nog steeds geen “one model fits all”. Dat wil zeggen: er is geen merk of model hoefschoenen dat (ongeacht de maat) altijd bij ieder paard past.

Er bestaat een grote verscheidenheid aan hoefvormen. Vergelijk de hoeven van je eigen paard maar eens. Grote kans dat de linker en de rechter hoef verschillend zijn. En kijk maar eens naar verschillende paarden: de ene heeft rondere hoeven, de ander ovalere, het ene paard heeft steilere hoeven dan de andere en ga zo maar door.


Zoals ik al uitlegde is een passchaal eigenlijk altijd een halffabricaat. Je hebt met een passchelp alleen de onderkant van de hoefschoen om te passen. Dit terwijl de bovenkant en achterkant van de hoefschoen minstens zo belangrijk zijn als de onderkant. De rest van de hoefschoen heeft vaak veel invloed op de daadwerkelijke pasvorm.


scootboot fitkit, passchalen van de scoot boot scoot boot fitkit versus hele hoefschoen hoe zitten de scoot boots echt

Bij het passen wil je niet alleen weten of de zool of schaal van de hoefschoen past bij je paard. Je wilt juist ook weten hoe de hoefschoen de hoef omsluit. Zitten de hoefballen mooi in de hoefschoen? Hoe zitten de sluitingen van de hoefschoen? Ook het testen of de pasvorm goed is, kun je eigenlijk alleen met de ‘hele’ hoefschoen. Je wilt testen of de hoefschoen draait ten opzichte van de hoef en hoe de hoefschoenen blijven zitten als je paard bijvoorbeeld een korte draai stapt. Dit kan allemaal niet met een passchelp.


Dus als je een fitkit zou kunnen bestellen en deze thuis wilt gaan gebruiken weet je nog steeds niet of de ‘echte’ hoefschoenen van dit model daadwerkelijk passen. Je selecteert dan wel de best passende passchaal. Je gaat er daarbij van uit dat de hoefschoen dan in die maat besteld kan worden.

Het kan echter nog altijd zijn dat de best passende passchaal toch niet de best passende hoefschoen is. Misschien past het model niet eens. Hierdoor moeten we steeds pakketten heen en weer sturen. Dat kost onnodig veel tijd en geld en is nog eens belastend voor het milieu.

HoofWear passervice

Gelukkig zijn er zo veel producenten dat er vaak wel een merk hoefschoenen is dat voldoet aan de hoefvorm van jouw paard. HoofWear biedt je maatadvies op afstand én de mogelijkheid om op afspraak met je paard naar ons te komen voor een deskundig pasconsult.

Wij adviseren aan de hand van de hoefvorm, afmetingen en het beoogde gebruik van de hoefschoenen, op basis van door jou ingestuurde foto’s van de hoeven van je paard. Dit is vele malen betrouwbaarder dan het zelf passen met passchalen. We gaan bij ons advies dus uit van wat het beste bij jouw paard past en niet van een bepaald merk hoefschoenen.


Zelf gebruik ik bij pasconsulten maar heel zelden een fitkit. Wanneer ik je paard zie, heb ik vaak meteen een indruk van de hoefvorm waardoor ik snel de juiste hoefschoenen uit de kast trek. Soms is het wat lastiger maar vaak gebruik ik dan nog steeds liever echte hoefschoenen in plaats van een fitkit. Het aanpassen van de hele hoefschoen geeft het beste beeld over de pasvorm.


renegade hoefschoenen passen bij HoofWear hoofwear passervice, Evoboot aanpassen floatingboots uitproberen tijdens het pasconsult bij HoofWear

Conclusie: een fitkit is geen vervanging voor een pasconsult

Een fitkit is kan een heel handige tool zijn voor een hoefsmid of bekapper om in de auto te hebben. Wanneer jij als paardeneigenaar vraagt om hoefschoenen, kan de hoefprofessional met de fitkit alvast een indruk krijgen over de hoefschoenen die bij een pasconsult uitgeprobeerd kunnen worden.

Zo hoeft de hoefsmid of hoefbekapper geen grote voorraad hoefschoenen aan te schaffen en kan hij of zij een kleinere hoeveelheid mogelijk passende hoefschoenen bij ons bestellen. Deze kunnen dan bij een volgende afspraak bij je paard worden gepast. De hoefschoenen die niet passen, kunnen (mits schoon en netjes gepast) gewoon nog naar HoofWear teruggestuurd worden.

Met een fitkit kun je wel bepalen welke hoefschoenen sowieso niet gaan passen. Een fitkit kan echter geen vervanging zijn voor een hoefschoenenpasconsult. Met alleen een fitkit kun je niet vaststellen welke maat en model hoefschoenen gaan passen bij je paard. De hoefvorm, afmetingen en het beoogde gebruik moeten leidend zijn bij de keuze voor een hoefschoen. Niet het merk van de hoefschoen.