Hoefschoenen over hoefijzers: zo kan je paard toch naar buiten in de sneeuw

Hoefschoenen over hoefijzers: zo kan je paard toch naar buiten in de sneeuw

Hoefschoenen over hoefijzers: zo kan je paard toch naar buiten in de sneeuw

Vandaag mocht ik hoefschoenen passen op een revalidatiestal waar ik om de week werk. Nagenoeg alle paarden lopen daar blootsvoets, slechts enkele paarden lopen er op hoefijzers. Dat kan diverse oorzaken hebben: of de eigenaar wil (nog) niet van de ijzers af, of er is een dusdanig probleem dat het van ijzers af gaan in de actuele status van sportrevalidatie nog niet kan. Deze keuze wordt altijd gemaakt in overleg met de dierenarts.


Nu ligt er sinds een paar dagen sneeuw. Daar op die stal lag zelfs zo’n flinke laag verijsde sneeuw dat ik bijna direct vanuit mijn auto uitgleed. Naast het bekappen van enkele paarden was mij gevraagd hoefschoenen aan te meten bij een paard met hoefijzers. Het gaat dan om hoefschoenen die over de ijzers gedragen kunnen worden, zodat het paard wel naar buiten kon in de sneeuw.Cavallo Transport Air: een nieuwe hoefschoen

Ik had vooraf om de afmetingen van de hoeven gevraagd, zodat ik wist welke modellen en maten hoefschoenen ik mee kon nemen om te passen. Terplekke bleek dat het betreffende paard ook nog wat onderuit stond, wat een nog grotere uitdaging was. Er zijn maar weinig hoefschoenen die speciaal bedoeld zijn om over de ijzers te dragen. Gelukkig vonden we snel een paar passende hoefschoenen.


Bij dit paard pasten de Cavallo Transport Air het beste, de ene hoefschoen paste mooi, de andere ging nog wat moeilijk aan. Vooral het laatste stukje was een uitdaging. Doordat de schoen van achter niet zo heel ver openging, het paard wat onderuit stond en het ijzer best ruim lag was de schoen met de hand moeilijk aan te krijgen. We hebben het paard daarom even laten lopen met de schoen nog open, toen floepte de voet er wel in. De tweede keer aantrekken was al meteen een stuk gemakkelijker. Ik moet bekennen dat ik nog niet eerder deze schoen had aangepast, dus dat speelde misschien ook mee.


Juist bij sportrevalidatie van paarden is voldoende beweging erg belangrijk. Het paard kon meteen de paddock in met de hoefschoenen, hèhè eindelijk na een paar dagen binnen staan kon hij naar buiten!
De Cavallo Transport Air wordt geleverd met een extra gelpad en een kevlar pad, deze laatste om de hoefschoen en het gelpad te beschermen tegen de hoefijzers.

Na dit pasconsult stonden er nog vijf paarden klaar om bekapt te worden. Tijdens het bekappen kwam de eigenaresse van het paard met de nieuwe hoefschoenen blij verrast binnen. “Zo blij dat hij nu naar buiten kan!” Niet alleen een blij paard maar ook een gelukkige ruiter.

Cavallo Transport Air in de sneeuw


Gelpad voor extra schokdemping bij artroseklachten

Na wat uitleg over de schoenen vroeg zij mij of deze hoefschoenen ook aan konden bij haar andere paard met ongeveer dezelfde hoefafmetingen. Dit is een paard met artroseklachten waar ze wat mee moeten stappen. De eigenaresse werd nog gelukkiger toen zij hoorde dat dat kon, hoewel de hoefschoen zeker niet geschikt is om mee te rijden kan je er goed mee stappen aan de hand. De extra gelpad is voor het paard met artrose fijn vanwege de schokdemping.

 

Osca2: Italiaanse hoefschoen om over hoefijzers te dragen

Osca2 hoefschoenen over hoefijzers

Even later kwam er nog een eigenaresse van een paard wat voor op ijzers staat. Zij vroeg of ik de achterhoeven nog wilde controleren. Toen de beide eigenaressen elkaar troffen werd er over de hoefschoenen gesproken en wilde deze tweede ook graag schoenen voor haar paard zodat deze ook naar buiten kon in de sneeuw.


Gelukkig zag ik dat het qua maat niet veel kleiner was dan bij het eerste paard en had ik genoeg hoefschoenen voor een tweede pasconsult bij me.
Helaas pasten bij dit paard de Cavallo hoefschoenen niet: maat 5 was net te groot en maat 4 te klein. Daarom probeerden we het met de Italiaanse hoefschoen Osca2, deze hebben we al langer in het assortiment, en ja hoor deze pasten mooi!


Eenvoudig te gebruiken met studs

Bij het testen van deze hoefschoenen bleek al snel dat het paard op de wat platte aangereden sneeuw toch echt bleef schuiven. Dit heeft er deels te maken dat het paard bij het lopen op de teen landt en meteen wat schuift. Dit gebeurt ook op andere ondergronden, zonder hoefschoenen. Daarnaast is de Osca2 hoefschoen een veel gladdere schoen dan de Cavallo Transport Air.


Geen probleem: in deze hoefschoenen heb ik gezorgd voor extra grip door middel van studs. Dit is een eenvoudige aanpassing, waardoor het paard nu goede grip heeft op de sneeuw. De studs zijn ook weer eenvoudig te verwijderen, zodat je de hoefschoen ook prima als transport hoefschoen kan gebruiken op de trailer.


Met hoefschoenen is paardentransport meer ontspannen

Cavallo Trainsport Air in de trailerDeze tweede wilde de schoenen ook gaan gebruiken op de trailer nadat ik uitlegde dat gebruik van hoefschoenen op de trailer ook aan te raden is. Ten eerste kan je door gebruik van hoefschoenen tijdens transport voorkomen dat het paard op de ijzers gaat staan en deze uittrekt: liever een kapotte schoen dan een kapotte hoef. Ten tweede worden veel trillingen tijdens het rijden opgevangen door de hoefschoenen, waardoor het paard veel meer uitgerust van de trailer komt. Het dragen van hoefschoenen tijdens vervoer op de trailer is veel meer ontspannen reizen; ook voor onbeslagen paarden. De trillingen hoeven veel minder door het paard zelf gecompenseerd te worden.

 

Een bijzondere dag, met resultaat twee blije paarden en twee blije eigenaresses!