Hoefschoenen voor shetlanders en minipaarden

Hoefschoenen voor shetlanders en minipaarden

Sinds ik vijftien jaar geleden mijn eerste shetlander-klanten op hoefschoenen heb gezet, heeft de ontwikkeling niet stilgestaan. Een decennium geleden was er nog nauwelijks keuze voor eigenaren van shetlanders en minipaardjes. Hoe anders is dit nu! Tegenwoordig kunnen we bij HoofWear, afhankelijk van de hoefafmetingen, een ruim assortiment aan hoefschoenen voor kleine hoeven aanbieden.

 

Hoefijzers of hoefschoenen voor je shetlander?

Het is moeilijk om een kleine hoef goed te beslaan. De kans op vernagelen is bij kleine paarden een stuk groter. Veel hoefsmeden richten zich liever op grotere paarden. Hoefsmid Ciska Koomen, gespecialiseerd in kleinere paardenhoeven, vertelt: “Ik adviseer hoefschoenen voor kleintjes omdat de voetjes vaak te klein zijn om goed te kunnen nagelen. Begrijpelijk dat veel smeden het daarom ook niet doen! Hoefschoenen zijn een super alternatief als je pony toch bescherming nodig heeft als je veel op de weg rijdt.”

Hoefsmid Ciska Koomen aan het werk

Hoefschoenen zijn een goed en gezond alternatief voor hoefijzers. Door de flexibiliteit van het materiaal waarvan de hoefschoenen gemaakt zijn, profiteert je pony van een optimale schokdemping en grip en worden de biomechanische functies van zijn eigen hoef niet belemmerd zoals bij het harde, gladde hoefijzer het geval is. Het grote voordeel is dat je hoefschoenen zelf aan en uit kunt doen. De hoeven moeten natuurlijk wel regelmatig onderhouden worden.

 

Hoefschoenen bij shetlanders: bescherming tegen slijtage en gevoelige hoeven

Er zijn verschillende redenen waarom shetlanders behoefte kunnen hebben aan hoefbescherming. Zo wordt vaak gemend met shetlanders. Prachtig om de sterke pony’s in hun element voor de wagen aan het werk te zien. Vooral bij lange afstanden over verharde ondergrond, bijvoorbeeld asfaltwegen, of juist bij mennen op ongelijke, stenige bodem kunnen hoefschoenen een uitkomst zijn. De hoefschoenen bieden bescherming tegen overmatige slijtage en beschermen de hoeven tegen scherpe steentjes.

 

Ciska Koomen, die naast haar werk als hoefsmid ook zelf actief is met haar pony’s in de mensport: “Mijn eigen ervaring met hoefschoenen is super. Mijn pony’s lopen er heel fijn op. Buitenritten en zelfs (oefen)marathons en mendurance wedstrijden!’

Het grote voordeel van hoefschoenen in vergelijking met hoefijzers is dat de hoefschoenen alleen worden gebruikt wanneer nodig. Je trekt je pony de hoefschoenen aan als je met hem aan het werk gaat en na het werk mogen de hoefschoenen (net als jouw eigen schoenen ’s avonds thuis op de bank) weer lekker uit.

marathon met shetlanders op hoefschoenen 

Verlichting bij hoefbevangenheid

Een andere, helaas minder leuke reden om voor hoefschoenen voor je kleine paard te kiezen, is wanneer er een medisch probleem speelt. Zo komt bijvoorbeeld hoefbevangenheid bij shetlanders vaak voor. Als hoefspecialist maak ik regelmatig gebruik van hoefschoenen bij medische problemen. Bij hoefbevangenheid heeft je pony veel pijn aan zijn hoeven. Hoefschoenen kunnen je pony dan veel verlichting geven. Eventueel kunnen nog extra zooltjes in de hoefschoenen worden gelegd voor meer demping.

 

Steeds meer keuze in hoefschoenen voor kleine hoeven

Vijftien jaar geleden was de keuze in hoefschoenen voor kleine hoeven niet zo groot. Je moest hoefschoentjes op maat laten aanmeten of kwam uit bij de originele Easyboot of de Easyboot Epic. Beide opties waren niet optimaal: de rubberen op maat gegoten hoefschoenen waren vaak zwaar. En hoewel de Easyboot en de Easyboot Epic nog altijd heel goede hoefschoenen zijn, hebben zij bij alle maten dezelfde grootte sluiting op de voorkant van de hoefschoen. Deze is relatief groot bij een kleine hoefschoen.

 

In de loop van de jaren kwamen er nieuwe mogelijkheden voor kleine hoefschoenen bij. Een Zwitserse leerbewerkster maakt hoefschoentjes op maat voor shetlanders en ezels. Dit maatwerk is prachtig, maar door het handwerk prijzig voor jou als paardeneigenaar. Voor de startende merken, zoals Flex Hoofboots uit Finland, was het zwaar om zich in de kleine hoefschoenenmarkt staande te houden. Door het relatief lage aantal hoefschoenen dat zij in kleine maten lieten produceren, stuitten ze op problemen met de leverancier. Flex heeft zich daarom nu toch op de wat grotere maten gericht.

 american miniature horse hoofboots

Equine Fusion start als eerste met standaard kleine maten

Gelukkig gaat de ontwikkeling de laatste jaren razendsnel: de keuze in kleine maten hoefschoenen is steeds groter geworden. Equine Fusion uit Noorwegen was de eerste hoefschoenenfabrikant die de kleine maatjes standaard in hun assortiment opnam. Equine Fusion biedt een een hele brede maatrange in verschillende modellen aan: de kleinste maat is al geschikt voor een hoefje van 7 centimeter breed. Een paar jaar geleden paste ik deze voor het eerst aan bij een Amerikaanse minipony – met een zooltje in de schoen paste deze hoefschoen perfect.

Ook andere merken bieden nu kleine maatjes hoefschoenen aan

Easyboot kwam in navolging daarop een paar jaar geleden met een speciale Easyboot mini hoefschoen, in verschillende maten. De Easyboot Epic is ook nog altijd een van de bekendere hoefschoenen die voor zowel grote, als kleine paardenhoeven geschikt is. Cavallo steelt de show met zijn Cute Little Boot en in Spanje worden de EVO en de Explora hoefschoenen gemaakt.

Shetlander met Explora hoofboots

 

Trotse eigenaresse Maud en haar pony Sunny zijn blij met hun nieuwe Explora hoefschoenen: “Speciaal voor mij heeft Klaas Feuth van HoofWear het zwarte hielgedeelte vervangen door roze! Het staat Sunny heel goed. Ze loopt fijn op haar nieuwe hoefschoenen, zowel met mij op haar rug als voor de kar.”

 

 

Hoe kies ik het juiste model voor mijn shetlander of minipaard?

Welke hoefschoen bij jouw pony of minipaard goed past, is afhankelijk van de afmetingen van zijn hoeven. Voor advies kun je terecht bij HoofWear. Op deze pagina vind je meer informatie over het opmeten van de hoeven en hoe je het beste maatadvies kunt krijgen: www.hoofwear.com/maat-bepalen Ook bij hoefsmid Ciska Koomen kan je terecht voor het aanmeten van je hoefschoenen. Kijk op www.staldenci.nl voor contactinformatie.