Kunnen hoefschoenen dag en nacht worden gedragen?

Kunnen hoefschoenen dag en nacht worden gedragen?

Door: Hoefspecialist Klaas Feuth

Hoefschoenen zijn een ideale vorm van hoefbescherming: je gebruikt ze wanneer nodig – de rest van de tijd kan je paard prima op blote hoeven vooruit. Maar wat te doen als je paard níet zonder problemen op onbeschermde hoeven kan lopen? Door een wijziging in de huisvesting bijvoorbeeld? Zijn hoefschoenen voor gebruik in de paddock ook de ideale oplossing? Kortgezegd: nee. In dit artikel lees je over de uitdagingen van het 24/7 gebruik van hoefschoenen en de beschikbare alternatieven.

Actieve huisvesting: hoe reageren de hoeven van je paard?

Er zijn steeds meer paardeneigenaren die voor hun paard kiezen voor actieve huisvesting zoals een paddock paradise of hit actief stal. Heel goed, want een paard hoort gewoon niet op stal, ieder uur van opsluiting is een uur te veel.


Actieve huisvesting brengt echter ook veel nieuwe uitdagingen met zich mee. We horen regelmatig dat paarden in de zomer op de wei lopen en dat de huisvesting ineens verandert als het herfst/winter wordt. Veel paarden gaan dan ‘s winters ineens op verharde ondergronden lopen. Een grote verandering van leefomgeving waar de hoeven van je paard aan moeten wennen.


Het natte seizoen zorgt bovendien voor zachtere hoeven die sneller slijten en de verharde ondergrond zorgt daarbovenop nog eens voor extra slijtage. Dit heeft tot gevolg dat veel hoeven de slijtage niet aan kunnen. Deze hoeven moeten beschermd worden.


De juiste bescherming zou zijn een aanpassing in de huisvesting. Bijvoorbeeld door je paard zowel in de zomer als in de winter veel op verharding te huisvesten. Hoeven die dagelijks veel op verharde paddocks of tracks komen, kunnen een verandering dan meestal wel zonder extra hulp aan.


Hoeven die gewend zijn op harde bodem te lopen De overgang van weide naar verharde paddock kan voor de hoeven moeilijk zijn Actieve huisvesting met verschillende bodems

Wijziging in huisvesting? Werk voor je hoefsmid!



Hoefspecialist Klaas Feuth:
“Persoonlijk zie ik paarden graag het hele jaar door gehuisvest op deels verharde ondergrond. De hoeven worden veel steviger, kunnen gemakkelijk onbeschermd tegen de slijtage op lange buitenritten, en ’s winters en in de herfst staan zij niet bloot aan teveel modder en nattigheid.


De meeste paardeneigenaren hebben hun paard niet aan huis staan. Als eigenaar heb je dan helaas niet alle omstandigheden van de huisvesting van je paard zelf in de hand. Zo kan het zijn dat je paard een plotselinge overgang naar een verharde paddock moet maken. Op het weer hebben we uiteraard zelf ook geen invloed (was het maar waar!).

In dat geval zou in elk geval je hoefsmid of hoefbekapper moeten anticiperen op de verandering van huisvesting en het omslaan van het weer.

Wanneer alleen een iets aangepaste bekapping niet voldoende is zou de hoefsmid of bekapper je moeten kunnen adviseren over de juiste hoefbescherming.

Bekappen van "te korte hoeven"

De slijtage van hoeven bij huisvesting op verharde bodem is heel anders dan bij het rijden op harde bodem. Doordat paarden veel meer staan, ‘rondhangen’ en langzaam lopen slijt de voorkant van de hoeven (de toon) veel harder dan de rest.
De vlakke verharding zorgt daarnaast voor enkel slijtage aan de hoefwand, maar niet aan de binnenkant bij de zool, steunsels en straal.
Aan de buitenkant kan de hoef dan kort lijken, en helemaal aan de voorkant. Ik hoor dan ook vaak het argument dat de hoeven al zo kort zijn en daarom niet bekapt worden.

Helaas werkt dat averechts. De hoef wordt uit balans gehaald: korter in de toon en te veel materiaal (steunsels) binnenin zorgt ervoor dat het paard nog meer op de toon gaat staan. Vervolgens slijt de toon nog harder en wordt bovendien ook nog de doorbloeding en dus groei geremd. Een vicieuze cirkel waar je niet in terecht wilt komen! In dit artikel lees je uitgebreid over correct bekappen van steunsels.

Soms is alleen met regelmaat correct bekappen al voldoende en is er verder geen hoefbescherming nodig.


Hoeven correct bekappen Steunsels goed bekappen Correct met regelmaat de hoeven bekappen is ook bij shetlanders belangrijk

Hoefschoenen als oplossing voor het probleem?

Je wilt je paard liever niet op hoefijzers, maar op de verharding loopt je paard zo gevoelig dat zijn hoeven wel beschermd moeten worden. Oplossing: hoefschoenen! Of.. toch niet?

Helaas zien we dat steeds meer paardeneigenaren, zonder goed advies, hoefschoenen gaan kopen om deze vervolgens, al dan niet na een gewenningsperiode, 24 uur per dag aan te laten bij hun paard.

Laat ik daar kort over zijn: er is geen enkele hoefschoen die speciaal voor dit doel gemaakt is. Ik denk dat de oplossing ook zeker niet gezocht moet worden in hoefschoenen.

Hoewel we in de categorie “medisch” ook hoefschoenen aanbieden die wel geschikt zijn voor 24 uur per dag dragen, bijvoorbeeld als ondersteuning bij de behandeling van hoefbevangenheid, geeft het 24/7 gebruik van hoefschoenen altijd enorme uitdagingen.


Easyboot Cloud speciaal voor hoefbevangen paarden en pony's All Terrain Ultra inzetbaar bij hoefproblemen zoals hoefbevangenheid Soft Ride hoof boots therapeutische hoefschoenen bij hoefbevangenheid

Risico’s van 24/7 hoefschoenen dragen

Het 24/7 dragen van hoefschoenen is niet ideaal. Waarom dan niet? Hoefschoenen hebben toch juist zoveel voordelen? Inderdaad, maar het dag en nacht aan houden van hoefschoenen brengt ook serieuze risico’s met zich mee:

  • Hoeven zweten, waardoor het in de hoefschoen vochtig wordt. Samen met het gebrek aan zuurstof kan dit zorgen dat er broei ontstaat;
  • Er kunnen schuurplekjes ontstaan;
  • Je mist het zicht op de hoeven, waardoor je het niet op tijd ziet als er wat mis dreigt te gaan;
  • Vergelijk het met het lopen van de 4-daagse. Je loopt dag één op je wandelschoenen maar mag ze na deze tocht niet uittrekken om je voeten te verzorgen. Is er al sprake van een blaar en je loopt dag twee weer zo’n zelfde tocht, dan wordt de wond groter. Stel je voor hoe je voeten er dan op het einde van dag 4 aan toe zijn…;
  • Hoefschoenen kunnen zwaar en nat worden;
  • In de zomer kunnen vliegen eitjes leggen in de hoefschoen;
  • Je paard kan met sluitingen/bandjes ergens aan blijven hangen.

In deze FAQ lees je uitgebreid over het dag en nacht dragen van hoefschoenen en waar je op moet letten. In deze FAQ gaan we in op (het voorkomen van) schuurplekken bij gebruik van hoefschoenen.

Gelijmde kunststof hoefbescherming


Is het nodig om hoeven 24 uur per dag te beschermen dan zou je voor gelijmde hoefschoenen of kunststof plak’ijzers’ moeten kiezen. Deze bieden dag en nacht bescherming aan de hoeven van je paard en hebben de bovenstaande nadelen niet.

Er zijn veel verschillende soorten gelijmde hoefbeschermingsmogelijkheden.
Veel hoefschoenmerken hebben ook een schaal die gelijmd kan worden, meestal speciaal ontwikkeld voor Endurance wedstrijden, maar ook zeker bruikbaar in een situatie waarin tijdelijk 24/7 hoefbescherming nodig is.

Het lijmen moet wel worden gedaan door iemand die weet wat hij of zij doet. De kwaliteit van het lijmwerk is bepalend voor de periode dat het plak’beslag’ goed blijft zitten. Uiteraard moeten de hoeven van je paard zowel bij het gebruik van hoefschoenen als bij het toepassen van gelijmde kunststof hoefbescherming altijd met regelmaat correct bekapt worden.


EasyShoe performance plakbeslag Equine Fusion 24/7 lijmschoen voor paarden EasyShoe Sport kunststof lijmbeslag voor paarden


Toch 24/7 hoefschoenen aan?

Wil je je paard wel 24 uur per dag op hoefschoenen laten lopen dan zijn er een aantal hoefschoenen (los van de echte medische hoefschoenen zoals bijvoorbeeld de Easyboot Cloud en de Soft Ride hoof boot) waarmee dat wel zou kunnen mits je echt dagelijks goed controleert.

De Flex hoof boot


De Flex hoof boot is een elastische hoefschoen met een neopreen sok (gaiter). Deze gaiter moet dagelijks verschoond worden. De sok kan schoongemaakt worden en aan de lucht drogen, voordat je hem weer in de hoefschoen doet. Een extra paar gaiters meebestellen is daarom wel zo handig. In sommige gevallen kun je de Flex hoof boot ook zonder sok gebruiken.


Het nadeel is dat deze hoefschoen zelf wat kwetsbaar is: je moet daarom rekening houden met kleine reparaties (vervangen van onderdelen) en snelle slijtage.
De schaal van de Flex hoof boot zou je ook kunnen lijmen, daarmee zijn de risico’s van de bandjes en het kapotgaan van bevestigingen opgeheven.


Flex hoefschoen met aqua gaiters Flex hoof boots aangemeten door HoofWear Flex hoefschoenen gekleurde back straps



Equine Fusion All Terrain Ultra


De Equine Fusion All Terrain Ultra raad ik wel eens aan als hoefschoenen dag en nacht aangelaten moeten worden. Voornamelijk ter ondersteuning van de behandeling van een hoefprobleem zoals hoefbevangenheid, maar eventueel ook wanneer de hoeven van je paard erg gevoelig zijn door wisseling van huisvesting.


Het voordeel is dat deze hoefschoen redelijk ‘hufterproof’ is en niet snel kapotgaat. De All Terrain Ultra hoefschoen is heel zacht van binnen en veroorzaakt niet snel schuurplekken. Echter bij nat weer wordt de schoen zwaarder en is er een groter risico op schuurplekken.
De hoefschoen is ook helemaal dicht, er kan weinig zuurstof in.

Is duidelijk dat deze hoefbescherming langdurig gedragen moet worden, dan zou ik persoonlijk kiezen voor de gelijmde variant: de Equine Fusion 24/7. Deze lijmschoen is gemakkelijk te lijmen en heeft een gat in de zool voor zuurstof en reiniging.


Equine Fusion All Terrain Ultra Equine Fusion All Terrain Ultra dag en nacht Equine Fusion All Terrain Ultra bij hoefbevangen paard



Scoot Boot


Ik twijfel erover of ik deze moet noemen. Aan de ene kant wel want de Scoot Boot is een volledig plastic hoefschoen die open is waardoor de risico’s van broei en zwaar/nat worden er niet zijn. Maar als deze hoefschoen niet perfect past kan hij aan de achterkant en waar het bovenste bandje (pastern strap) aan de hoefschoen bevestigd is toch voor ernstige problemen zorgen.


Dus ja, de Scoot Boot zou eventueel in een 24/7 situatie gebruikt kunnen worden, maar pas dan heel goed op de achterkant en wees zeker van de maat. Heel vaak wordt de Scoot Boot eigenlijk te groot aangemeten/aangekocht. Dat kan veel ellende veroorzaken.

Ook de Scoot Boot heeft een gelijmde variant: je vermindert daarmee de risico’s.


Scoot Boots aangemeten door HoofWear Scoot Boots geschikt voor alle terreinen Perfect passende Scoot Boots

Dag en nacht hoefschoenen dragen: enkele adviezen

Kies je toch voor 24/7 gebruiken van hoefschoenen? Dan wil ik je hierbij enkele algemene adviezen geven:

  • Doe het niet: kies wanneer mogelijk voor gelijmde kunststof oplossingen;
  • Kijk of de huisvesting anders kan worden ingericht;
  • Vraag advies en geef bij een adviesvraag aan waarvoor je de hoefschoenen wilt gaan gebruiken;
  • Controleer dagelijks op wondjes, schuurplekken, beschadigingen op de hoefschoenen en zorg dat de hoefschoenen regelmatig worden schoongemaakt voor je paard ze weer aan krijgt;
  • Schaf een extra paar hoefschoenen aan om af te wisselen of verwissel dagelijks bijgeleverde sokken (gaiters);
  • Gebruik Unique-horn Magic Hoof Powder in de hoefschoenen om voor een droger milieu te zorgen en bacterie- en schimmelgroei in de hoefschoenen tegen te gaan;
  • Probeer periodes de hoefschoenen uit te houden, bijvoorbeeld ‘s nachts uit en overdag aan, of enkele dagen uit en enkele dagen aan.

 

Advies nodig?

Neem contact met ons op als je twijfelt over de aanschaf van hoefschoenen of advies kunt gebruiken over de maat of het model. We helpen je graag.