Goed gereedschap is het halve werk: machinaal bekappen
Goed gereedschap is het halve werk: dat geldt ook voor het hoefbekappen. Toen ik als 17-jarige startte met leren bekappen begon ik net als veel mensen met wat goedkoper gereedschap. Al snel leerde ik dat goedkoop vaak duurkoop is, helemaal als het gaat om gereedschap. Je kunt voor een tientje hoefmesjes kopen maar als je er al mee kunt snijden, kun je ze soms niet eens slijpen.
Het blijkt een kunst om een goede metaalmix te gebruiken om gereedschap te maken dat lang scherp blijft, niet gaat roesten, hard genoeg is en weer wel slijpbaar.
In het assortiment van HoofWear vind je om deze redenen alleen bekapgereedschappen van goede, professionele kwaliteit.
De hoefmessen en raspen die wij aanbieden zijn geschikt voor gebruik door professionals. Zo is Double S een gerenommeerd merk dat staat voor duurzaamheid en degelijkheid. Ik werk zelf graag met hoefmessen van dit merk. Mijn favoriete hoefrasp is de Hoof Plane van Pferd. Een goed – en wellicht voor met name de zelfbekapper wat betaalbaarder – alternatief is de Save Edge hoefrasp. Een hoefkniptang en de Hoofjack bekapbok zijn daarnaast ook een onmisbaar onderdeel van mijn bekapuitrusting.
Machinaal bekappen: minder kracht en meer precisie
Inmiddels werk ik al jaren met goed handgereedschap. Het blijft echter handgereedschap: alle kracht die nodig is komt uit je eigen handen, polsen en armen. Dat terwijl je ook al krom onder een paard staat, dat je soms ook nog een beetje in bedwang moet houden.
De hoeven worden ook nog eens door de droogte in de zomer erg hard, waardoor het midden in de zomer niet echt meer leuk is om te bekappen.
Om die redenen ben ik eigenlijk altijd al wel op zoek geweest naar gereedschap dat mijn werk gemakkelijker kan maken. Als je erover nadenkt is het eigenlijk best vreemd dat hoefsmeden en bekappers nog steeds voornamelijk met handgereedschap bekappen. Dit terwijl alle andere handarbeiders steeds meer machines tot hun beschikking hebben en ook succesvol gebruiken.
Uitproberen van verschillende machines
Meer dan 10 jaar geleden startte ik met het machinaal bekappen. Ik kocht toen een slijptol op accu. Daar koos ik speciale schijven bij die door klauwenbekappers (bij koeien) gebruikt werden.
Tot echt routinematig gebruik is het niet gekomen. Enerzijds doordat het apparaat zwaar is, en anderzijds doordat je helemaal niet zo nauwkeurig kan werken. Als er veel materiaal van de hoeven afgehaald moet worden dan gaat dat goed, maar dan had de bekapping eigenlijk al eerder gemoeten!
Hierna hebben verschillende grote en kleinere machines mijn handen gepasseerd maar steeds zonder blijvende ingebruikname.
Natuurlijk ben je handwerk gewend en iets nieuws leren kost tijd. Dan is het soms sneller ‘even’ met het mes, de tang en de rasp. Ik houd ook niet van snoeren om de paarden, dus moest het wel een apparaat op accu zijn. De goedkopere machines hadden vaak accu’s die snel leeg waren, of zelfs kapot door hitte of kou in de auto.
Uitgeprobeerd maar toch niet tevreden: Proxxon
Een paar jaar geleden nam een van mijn studenten de electric hoofknife uit Amerika mee. Er zat een klein kettingzaagje op. Dat zag er mooi uit, maar toen ik het even probeerde vond ik het niet zo fijn, voornamelijk doordat het wat onnatuurlijk voelde.
Ik heb daar toen niet veel mee gedaan tot één van onze leveranciers er een goedkopere variant op had gemaakt: een private label van het merk Proxxon. Deze hebben we destijds in het assortiment van HoofWear opgenomen en ik ben hem zelf ook gaan gebruiken.
Toch liep ik al snel weer tegen een aantal problemen op. De accu was van slechte kwaliteit en de aan/uit schakelaar was een draaiknop. Je hebt een vrije hand nodig om die te bedienen: dat is niet echt veilig. In elk geval niet rondom dieren.
De vernieuwde electric hoofknife: Hoof Boss
Opnieuw was het een student van mij die het vernieuwde model van de electric hoofknife: de Hoof Boss, meebracht. Nu kon ik gemakkelijk de verschillen eens goed bekijken. Ik werd direct enthousiast over de Hoof Boss.
De bediening van de Hoof Boss is veilig: zodra je de veiligheidshendel loslaat, stopt de schijf met draaien. Het beschermkapje kun je eenvoudig omdraaien wanneer je aan de andere zijde van de hoef begint te werken.
Zeker toen Boss Tools met een nieuw model kwam waar je een deWalt accu aan kunt koppelen. Deze accu’s worden al lang in allerlei apparaten gebruikt en staan bekend om hun goede kwaliteit. Ik besloot om met de Hoof Boss verder te gaan.
Wat maakt de Hoof Boss beter dan de Proxxon?
Wie verschillende apparaten voor machinaal bekappen gaat vergelijken komt snel bij de Hoof Boss en Proxxon terecht. De Hoof Boss is duidelijk duurder dan de Proxxon, wat maakt dat je in de verleiding komt om voor de voordelige optie te gaan.
Het is echter de moeite waard om je voordat je elektrisch bekapgereedschap aanschaft, goed te verdiepen in de voors en tegens van beide merken. Want wat maakt de Hoof Boss nu beter dan de Proxxon?
Allereerst zou ik zeggen de veiligheid van de schakeling. De hendel van de Hoof Boss is zo ontworpen dat het apparaat direct uitgaat bij loslaten, of bijvoorbeeld wanneer je het apparaat per ongeluk laat vallen. De Proxxon draait door tot je het kleine draaiknopje terugdraait.
Hoewel de Proxxon vaak inclusief accu geleverd wordt, is de accu van matige kwaliteit. Bovendien zit de accu van 185 gram in het apparaat zelf. Je hebt hierdoor tijdens het werk meer gewicht in je pols. Daarnaast is de gewichtsverdeling van de Hoof Boss vele malen beter.
Hoof Boss maakt voor de accu versie gebruik van een adapter waar een deWalt lithium-ionbatterij op past. DeWalt heeft uitstekende kwaliteit accu's met een hoge levensduur waar eigen productie of B-merken niet tegenop kunnen. Met een 5aH batterij kan je dagen bekappen zonder opnieuw op te laden.
Zoals vaak zitten ook hier de echte verschillen onder de "motorkap". In de korte tijd dat ik de Proxxon heb verkocht had ik redelijk wat mankementen. Het apparaat zelf gaat sneller kapot dan de Hoof Boss en de accu kan slecht tegen hitte en kou van de auto.
De Hoof Boss heeft een sterkere ingebouwde ventilator die oververhitting helpt te voorkomen. Het komt vaak voor dat je onbedoeld de ventilatiegleuven dichthoudt tijdens het werken. De sterkere ventilator en meer uitlaatgleuven helpen schade te voorkomen.
Kortom: de Hoof Boss is ontworpen voor het bekappen van de hoeven van dieren (koeien, geiten, paarden etc.) en de Proxxon is bedoeld als precisietool voor houtbewerking.
Over de Hoof Boss: ervaar het verschil
Als je machinaal wilt bekappen gaat er wat mij betreft gewoon niets boven de Hoof Boss. Je kunt natuurlijk kiezen voor een goedkoper alternatief zoals de Proxxon, maar dat is echt zonde van je geld als je het mij vraagt. Het was in elk geval zonde van mijn geld!
De Hoof Boss ben ik nu steeds frequenter aan het gebruiken en steeds weer ben ik onder de indruk. De meeste paarden reageren er heel gemakkelijk op, hun eigenaren vinden het ook veel minder een probleem dan ik aanvankelijk dacht. Ik kan met de Hoof Boss heel precies werken en dat zonder kracht te zetten. Bovendien is over het ontwerp van de schijfjes heel goed nagedacht.
Je ziet tijdens het werken met de Hoof Boss voortdurend precies wat je waar weghaalt. Hierdoor vind ik dit apparaat zelfs veilig voor zelfbekappers, misschien wel veiliger dan mesjes, een tang en rasp.
Het was precies zoals bij mijn Hoofjack bekapbok: lang twijfelen en eenmaal overstag niet snappen waarom je dat niet eerder hebt gedaan.
Hoof Boss accessoires: goed over nagedacht
Voor de Hoof Boss zijn veel verschillende slijpschijfjes te verkrijgen. Deze passen allemaal op het basisapparaat en kunnen eenvoudig worden verwisseld.
De meeste Hoof Boss schijfjes zijn raspjes: je moet niet verwachten dat je enorm snel klaar bent en dat de stukken er zo van af vliegen. Ik ben met het bekappen van een paard ongeveer net zo lang bezig als met handgereedschap, maar met meer precisie en minder kracht.
De raspschijfjes gaan best lang mee. Dat komt doordat ze van heel hard staal zijn gemaakt. Ze gaan soms wel vol zitten met stof. Dat kun je eruit branden met een brandertje. Je moet wel oppassen op steentjes in de hoef, want anders breken er soms wat puntjes af.
Ervaring Hoof Boss en hoefbevangenheid
Juist hoefbevangen paarden vinden normaal het raspen aan de wand heel vervelend. Ik merkte al een heel groot verschil toen ik met een schaaf in plaats van een rasp begon te werken (de Hoof Plane van Pferd) maar de Hoof Boss is nog prettiger.
Hoefbevangen paarden reageren er heel goed op. En voor het werken aan de buitenzijde, bijvoorbeeld het verdunnen van de dorsale hoefwand, kan het paard gewoon de hoeven op de grond houden. Ideaal!
Kettingschijfje
Hoewel het door Hoof Boss het meest verkochte schijfje is, gebruik ik het kettingschijfje zelf niet zo veel. Aangezien ik een groot voorstander ben van regelmatig hoefonderhoud met een zo klein mogelijk bekapinterval, hoeft er meestal niet zo veel materiaal van de hoeven af. Wanneer dat wel nodig is, is het kettingschijfje zeker een uitkomst.
Conclusie
Zoek je een veilig, professioneel apparaat om elektrisch paardenhoeven te bekappen? Ik raad je de Hoof Boss van harte aan.
Ben jij een hoefsmid of hoefverzorger en benieuwd naar de Hoof Boss? Neem contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden om een Hoof Boss te testen.