rotstraal

rotstraal

WAT IS ROTSTRAAL?


Rotstraal of pododermatitis van de straal veroorzaakt door een bacteriële infectie, is in Nederland helaas een heel erg veel voorkomend probleem. Een degenererende en uitelkaar vallende straal is dan het resultaat, meestal gepaard met vies ruikend zwart vocht.
Een probleem dat door de hoefspecialist en de eigenaar gezamenlijk aangepakt moet worden.

WAARDOOR HEBBEN VEEL PAARDEN LAST VAN ROTSTRAAL?

Rotstraal is een probleem dat door bacteriën wordt veroorzaakt. Over het algemeen worden gebrek aan hygiëne en slecht stal klimaat als primaire veroorzaker van het probleem beschreven. De bacteriën verantwoordelijk voor de rotstraal behoren echter tot de normaal in de faeces van veel dieren zoals paarden en rundvee aanwezige bacteriën. De bacterie kan maanden in de bodem en omgeving overleven.

Wat maakt dat sommige paarden dan wel last van rotstraal krijgen en andere niet?
Naar mijn mening zijn de meest voorkomende dieperliggende oorzaken van het probleem: slechte hoefgezondheid, te hoge hielen, te weinig beweging, slechte hoefbalans.

SLECHTE HOEFGEZONDHEID

Een slechte hoefgezondheid kan ontstaan door een verstoord evenwicht in de voeding en huisvesting of door verkeerd bekappen.

Vaak wordt door de hoefsmid zoveel van de straal afgesneden dat de straal buiten werking komt, dat wil zeggen buiten de actieve belasting. Wanneer een paard zijn been volledig belast moet de straal de bodem raken, dit wordt bemoeilijkt door veel wegsnijden, hoefijzers etc. Een straal die niet gebruikt wordt zal even als alle lichaamsonderdelen langzaam gaan degenereren, en wordt daarmee gevoeliger voor infecties, bovendien wordt de straal zachter door het uitblijven van de zo belangrijke druk.
Dit zelfde gebeurd bij het te lang laten van de hoefwand in de verzenen, bij tuig- en gangenpaarden wordt dit nog regelmatig zo gedaan voor een extremere knieactie.
Een lange hoefwand in de verzenen kan ook lijden tot samengeknepen verzenen, waar ook bijna altijd rotstraal bij te vinden is.

SLECHTE HOEFBALANS

Bij een slechte hoefbalans, ongelijke lengte in de verzenen, ontstaat er meestal een hele diepe spleet in de middelste straalgroeve. Bij het lopen bewegen de hoefballen dan ten opzichte van elkaar waardoor deze hielscheur nooit meer dicht gaat en een werkelijk paradijs voor de bacteriën is.

ANDERE OORZAKEN

Daarnaast bewegen veel paarden te weinig en staan zij in een ongunstig stalklimaat waar onder andere ammoniak de straal aanvalt. Voldoende beweging, goed bekappen en buitenlucht zullen wonderen doen!
Naast deze veel voorkomende oorzaken zijn er ook oorzaken als samengeknepen hielen, natte modderige paddocks en de inwerking van hoefsmeersels.

BEHANDELING

Een goede behandeling is dus van groot belang. Meestal is de hoefspecialist de eerste die rotstraal opmerkt, maar het kan ook goed zijn dat u zelf bij het uitkrabben van de hoeven al zwarte drabbige viezigheid tegen komt. Het is belangrijk dat u dan meteen uw hoefspecialist contacteert.
Het belangrijkste bij de behandeling van rotstraal is het achterhalen van de oorzaak. Door die aan te pakken kan de straal zichzelf herstellen. Het is dus belangrijk dat de bekapping zo wordt aangepast dat de hoefbalans volledig hersteld wordt en de straal zoveel mogelijk terug in functie komt.
In veel gevallen is deze behandeling voldoende, is dat niet zo dan zal de hoefspecialist ook al het geïnfecteerde straal materiaal moeten verwijderen.
hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat het erg belangrijk is dat de straal wel zo veel als nodig zijn functie kan behouden.
Meestal zal hij of zij u vaak hygiëne maatregelen aanbevelen en een middel ter behandeling van de rotstaal meegeven of aanraden.
Er zijn tig middelen op de markt tegen rotstraal.

Unique-horn

De Unique-horn hoefverzorgingslijn is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van een goede hoefgezondheid, sterke stralen en strakke witte lijnen bij paarden, pony’s en ezels. De Unique-horn hoefverzorgingsproducten kunnen worden ingezet bij zachte stralen, rotstraal, problemen met de witte lijn, schimmel in de hoeven en te natte hoeven. Bovendien wil je als paardeneigenaar bovenstaande hoefproblemen graag voorkomen. Ook dan biedt Unique-horn uitkomst.

Hoewel elk Unique-horn hoefverzorgingsproduct op zichzelf effectief kan worden ingezet, is het wanneer nodig mogelijk om de verschillende producten in combinatie met elkaar te gebruiken voor een nog beter effect.