FAQ

Algemeen

Hoe lang gaan hoefschoenen mee?

Het is heel lastig om hier een goed antwoord op te geven. De levensduur van een paar hoefschoenen is namelijk niet alleen afhankelijk van de schoen en het materiaal zelf. Maar hoe is je paard bekapt, hoe loopt je paard en hoe ga je met de hoefschoenen om (schoonmaken en opslaan) Kijk maar eens bij het hoefijzer, het ene paard slijt een hoefijzer in 8 weken helemaal af en bij een ander paard lijkt het ijzer nog net nieuw na 8 weken.
We weten uit ervaring van ruiters die (aangespannen) trektochten gedaan hebben met hoefschoenen dat sommige hoefschoenen wel tot over de 2000 km mee gingen. Gemiddeld zou ik zeggen 1000 - 1500 km
Er zijn hoefschoen fabrikanten die de biomechanische functies van de hoef belangrijker vinden dan de levensduur van de schoenen en andere producenten kiezen voor een zo lang mogelijke levensduur maar meer belemmering van het hoefmechanisme etc.
Voor de levensduur van hoefschoenen is het verder belangrijk dat je paard regelmatig en correct bekapt wordt, je netjes met de hoefschoenen omgaat, schoonmaken, droogmaken en netjes opslaan na gebruik.

Mijn paard heeft ijzer maat "X" welke maat schoenen moet ik hebben?

Helaas kunnen we dat niet vertellen, het hoefijzer wordt meestal op maat gesmeed, dus dat maakt het onmogelijk om aan de hand van de maat van het ijzer te bepalen welke maat schoenen zouden moeten passen. Daarnaast zijn ook de vorm van de hoef de hoedhoek etc van belang voor de juiste keuze. Het beste kunt u foto's maken en sturen zie: 

Mijn paard sleept, zijn er hoefschoenen te tegen slepen kunnen?

Zoals alle meterialen zullen ook schoenen een stuk sneller slijten als het paard sleept. Er zijn wel zogenaamde widiapuntjes op de markt die scheve slijtage van de schoenen kunnen helpen voorkomen, maar de kans dat de schoenen gaan draaien tenopzichte van de hoef, of erger dat er teveel krachten in de gewrichten ontstaan is dan aanzienlijk hoger. Natuurlijk kunnen we wel helpen adviseren, de ene schoen is de andere niet, sommige zijn beter bestand tegen zule slijtage. Een andere optie is dat wanneer de zool versleten jis je jou hoefsmid vraagt er een kunststofhoefijzer onder te lijmen.

Hoeven groeien, moet ik hoefschoenen iets ruim kopen?

Nee hoefschoenen zijn zo ontworpen dat zij de normale hoefgroei tussen de bekap beurten aan kunnen. Een normale bekap interval is tussen de 4 en 8 weken. Je neemt de maat kort na het bekappen de hoef kan dan gewoon groeien tot deze weer aan bekappen toe is.

Hoe vaak moeten paarden met hoefschoenen bekapt worden?

Paarden met of zonder hoefschoenen moeten altijd regelmatig bekapt worden. dat is eens in de 4 tot 8 weken, afhankelijk van de hoefgroei, de slijtage, het seizoen en eventueel zelf onderhoud. Minder vaak bekappen is gewoon slecht voor de hoeven en daarmee voor het hele paard. Het is aan te raden om een cursus te doen zodat je tussen de bezoeken van de hoefsmid / hoefbekapper door zelf wat onderhoud kan doen. Meer info over deze cursussen vind je hier

Is het een probleem als mijn paard alleen voor of achter hoefschoenen heeft?

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen of redenen die maken dat het een probleem is. De ervaringen zijn ook erg positief, maar er is ook geen echt bewijs dat het geen effect heeft. Voor draagt een paard 2/3 van het gewicht en daardoor komen er veel meer krachten op de voorhoeven, waardoor gevoeligheid en te snelle slijtage vaak voornamelijk voor plaats vind. De voorbenen zitten met spieren aan het skelet en spieren hebben geen statische vaste lengte, dus ik denk dat het geen probleem is om alleen voor of achter hoefschoenen te dragen.

Kan mijn paard voor en achter verschillende schoenen aan?

Hoewel ik als het mogelijk is kies voor het zelfde merk en model, of in elk geval de zelfde zool is dat niet perse nodig, eigenlijk om dezelfde redenen als de bovenstaande vraag. Natuurlijk ziet het er ook wat vreemd uit als je paard voor en achter verschillende hoefschoenen aan heeft. Maar achterhoeven zijn vaak anders van formaat en vorm dan de voor hoeven, dus is de kans best groot dat je paard voor en achter verschillende schoenen past. Een goed passende hoefschoen is hierin het belangrijkste.

Mijn paard zou 2 verschillende maten nodig hebben is dat een probleem?

Het is natuurlijk niet helemaal normaal als er een maat verschil tussen links en rechts zit, maar helaas is het wel een veel voorkomend probleem. In dit soort gevallen is een goede samenwerking met hoefsmid of hoefbekapper belangrijk. Een aantal hoefschoenen worden standaard per stuk verkocht, je kan dan twee verschillende maten bestellen, bij hoefschoenen die per paar verkocht worden adviseer ik je even contact met ons op te nemen, wij kunnen meestal wel helpen. De hoefsmid of hoefbekapper kan dan eventueel de hoefschoen wat bewerken zodat het afwikkel patroon zo gelijk mogelijk is tussen links en rechts zodat de hoefschoenen het corrigerende werk van een correcte bekapping niet negatief beïnvloeden.

Geven hoefschoenen niet te veel grip?

Nee, door sommige dierenartsen en hoefsmeden wordt beweert dat een hoef iedere stap iets moet doorglijden. Dat is niet waar. Stel je het je eens voor dat je bij iedere stap iets glijdt, dat is lopen op rolschaatsen. Het is inderdaad zo dat paarden op hoefijzers op een vlakke harde ondergrond zo weinig grip hebben dat zij iedere pas iets glijden. Dit is echter niet normaal, op blote hoeven doen zij dat niet. Veel paarden op hoefijzers hebben ook veel hardere boeg spieren doordat zij deze steeds aanspannen om niet te glijden. Er is door diverse merken: Equine Fusion en Marquis juist wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een goede grip en demping. Inderdaad te veel grip is ook niet goed, maar glijden ook niet. De meeste hoefschoenen bieden goede grip. Daarnaast zitten hoefschoenen nooit echt vast aan de hoeven waardoor een hoef ook in de schoen iets kan bewegen.

Hoe zwaar zijn hoefschoenen?

Dat is heel verschillend per merk en model. Het gemiddelde gewicht van hoefschoenen is lager dan dat van een hoefijzer in dezelfde maat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van gewicht aan de hoeven een negatief effect heeft op de natuurlijke gang van het paard, het is dus zaak om zo min mogelijk gewicht te bevestigen aan de paardenhoef. Meestal kan je rekening houden met de volgende stelregel: "hoe robuster een hoefschoen hoe langer deze mee gaat, maar ook hoe zwaarder deze is en hoe meer invloed op de biomechanica en natuurlijke gang"

Hoe bewaar ik hoefschoenen goed?

De meeste hoefschoenen zijn van kunststof of rubber. Het is zaak dat je deze na ieder gebruik schoon en droog maakt, in een geventileerde ruimte opslaat en niet blootstelt aan extreme temperaturen. Opslaan bij kamer temperatuur of iets daaronder. In een schuur of stal wordt het vaak zomers veel te heet en 's winters te koud. Dat kan een nadelige invloed hebben op kunststoffen. Sluit eventueel klittenband zodat er geen extra stof en vuil in gaat zitten

Hoe onderhoud ik hoefschoenen goed?

Maak hoefschoenen na ieder gebruik goed schoon en droog, controleer of eventuele schroefjes nog goed vast zitten. Reinig het eventuele klittenband met een speciale klittenband borstel. Controleer het materiaal op slijtage en eventuele schade. Neem bij beschadigingen zo snel mogelijk contact met ons op, het is onveilig om met beschadigde hoefschoenen te gaan rijden.

Er zijn zoveel hoefschoenen, welke is het beste?

De hoefschoenen die het beste passen zijn het beste. Maar dat is misschien wat kort door de bocht. Wij hebben ervaring met alle hoefschoenen die verkrijgbaar zijn wij hebben strenge eisen aan ons assortiment. Hoefschoenen die niet voldoen zullen wij uit het assortiment halen. Maar omdat iemand erg tevreden is over een bepaalde hoefschoen hoeft dat nog niet de beste voor jou paard te zijn. Een goed passende hoefschoen is altijd het belangrijkste criterium. Bij een pasconsult of bij het insturen van hoeffotos beoordelen wij de afmetingen, vorm en stand van de hoeven waardoor een groot deel van de schoenen afvallen als mogelijk passende hoefschoenen. Laat je niet lijden door positieve of negatieve ervaringen van kennisen over een bepaald type schoen, goede en slechte ervaringen komen meestal door de pasvorm.

Kunnen hoefschoenen 24 uur per dag aangehouden worden?

Ja de hoefschoenen onder medisch gebruik kunnen eventueel 24 uur per dag aangehouden worden. Wel moet je dagelijks controleren op wondjes, de schoenen schoon en droog maken. In de zomer kan het voorkomen dat vliegen eitjes leggen in de koot en dat er dan maden in komen te zitten. Goed opletten dus. Het is aan te raden om bij 24 uur per dag gebruik een tweede paar schoenen aan te schaffen zodat je kan afwisselen en dat er telkens een paar goed kan drogen. Je kan ook overwegen om gelijmde schoenen te kiezen, risico's op wondjes etc is er dan niet, alleen kan je de hoeven niet bijwerken tussen de plak beurten door.

Hoe weet ik zeker of hoefschoenen goed passen?

Als je met paard bij ons geweest bent voor een pasconsult mag je ervanuit gaan dat de hoefschoenen goed passen. Heb je passervice op afstand of op een andere mannier schoenen voor je paard dan is het belangrijk dat je goed controleert of de maat goed is. Hoefschoenen passen doe je bij schone droge hoeven op een schone ondergrond bijvoorbeeld een handdoek. Een passende hoefschoen kan je zonder al te veel moeite aantrekken en kan je niet ten opzichte van de hoef heen en weer bewegen. Lijkt een schoen goed te zitten dan zal je een klein stukje met je paard moeten lopen, als je een klein 8-je stapt komen er de meeste draaikrachten op de schoenen. Blijven ze goed zitten, kan je ze nog steeds niet met de hand tenopzichte van de hoef draaien dan mag je ervanuit gaan dat ze passen. je kan dan het gebruik rustig opbouwen naar alle gangen.

Ik heb een paar hoefschoenen, hoe weet ik welke rechts en welke links aan moet?

Als er verschil tussen links en rechts is dan is dat altijd de sluiting, deze hoort dan aan de buitenkant te zitten. enerzijds makkelijker aan en uit trekken natuurlijk, maar zou je de sluiting aan de binnenkant doen dan kan door aantikken de sluiting kapot gaan, of erger voor verwondingen zorgen.

Kan ik de schoenen (rechts en links) afwisselen of gebruik ik altijd dezelfde schoen links en dezelfde rechts?

Een groot aantal schoenen worden per paar geleverd met een sluiting aan de buitenkant. Bij hoefschoenen die per stuk geleverd worden zit er geen verschil tussen links en rechts. Nu heeft iedere hoef zijn eigen afwikkel patroon en de schoen zal zich een beetje vormen naar de hoef en het afwikkelpatroon. Ik zou daarom afraden om te wisselen. Of je moet continu wisselen, maar dan worden de schoenen nooit echt helemaal ingelopen.

Kan ik 1 set hoefschoenen voor meerdere paarden gebruiken?

Liever niet, zoals ik in bovenstaande vraag beschreef vormt de schoen zich een beetje naar de hoef, en ook de slijtage is hoef specifiek. Bij flexibele schoenen, zoals Equine Fusion is het minder een probleem.

Kunnen hoefschoenen helpen tegen het aftrappen van hoefijzers?

Nee, als je paard de ijzers aftrapt kan je overwegen om de ijzers er helemaal af te laten en te werken met hoefschoenen of zelfs gelijmde hoefschoenen. Doe je hoefschoenen over de ijzers dan komt er alleen nog maar meer materiaal om de hoef, en kan je paard de schoenen snel kapot trappen.

Kunnen hoefschoenen ook gebruikt worden op mulle of modderige ruiterpaden?

Ja hoefschoenen zijn ontworpen voor gebruik over alle terreinen. Geef aan ons door hoe je de hoefschoenen het meest wil gaan gebruiken, we houden er dan rekening mee in de selectie welke schoenen we aanraden of passen.

Kan mijn paard met schoenen aan in de trailer?

Ja, vooral de schoenen met rubberen zool, of schoenen icm extra pads helpen uw paard tijdens transport, zij verminderen de trillingen en het paard zal uitgeruster de trailer afkomen dan bij vervoer op blote hoeven of hoefijzers. Hou er wel rekening mee dat sommige schoenen zijn uitgerust met sluitingen, is de trailer smal, rij je onrustig dan kan het paard tijdens correcties op bewegingen tegen de wand tikken of op zijn schoenen gaan staan, daar zouden sluitingen van kapot kunnen gaan.

Order

Hoe lang duurt het tot ik mijn bestelling ontvang?

Wij versturen iedere werkdag, zijn de producten uit uw bestelling op voorraad dan worden de bestellingen van voor 12 uur dezelfde dag verzonden, vaak kunnen we ook bestellingen van later die dag versturen.

Wanneer krijg ik mijn betaling teruggestort?

Na ontvangst van de retour worden de retourgestuurde hoefschoenen gecontroleerd. Zijn de hoefschoenen niet gebruikt, zijn de hoefschoenen schoon, ontbreken er geen onderdelen, is de verpakking compleet etc. dan wordt de bestelling binnen 14 dagen gecrediteerd. Een terugbetaling wordt op dezelfde manier verwerkt als de betaling gedaan is. Bank rekening - Paypal - creditcard - achteraf betalen.

Nemen jullie gebruikte hoefschoenen terug?

We hebben diverse probeer opties. Alleen als hier gebruik van gemaakt wordt en aan alle voorwaarden wordt voldaan kunnen gebruikte hoefschoenen retour. In alle overige gevallen kan dat niet, daarom adviseren we gebruik te maken van onze passervice. Wij zijn geen handelaar is gebruikte hoefschoenen, daarvoor hebben we een Facebook groep in het leven geroepen, via deze groep kun je hoefschoenen tweedehands aanbieden.

Kan ik ruilen als de hoefschoenen niet passen?

Het is geen probleem om niet passende hoefschoenen te ruilen. Na ontvangst van de bestelling heb je 14 dagen de tijd om de hoefschoenen te passen en te retourneren. Let er wel op dat je hoefschoenen netjes schoon past. Gebruikte hoefschoenen nemen we niet zomaar terug.
Wij adviseren om je door ons te laten adviseren in maat en model, daarmee krijg je ook meer retourrechten zie passervice.

Kan ik een fitkit bestellen?

Nee wij werken niet met fitkits, dit omdat zelf de maat bepalen met een fitkit lastig is. Meer info daarover: Gebruik van fitkits
Ben je professional en wil je een fitkit bestellen? neem dan contact met ons op via email: info@hoofwear.com

Pasconsult

Komen jullie ook op locatie?

Nee we komen niet op locatie. Maar je bent uiteraard welkom om met je paard(en) op afspraak naar ons te komen voor een pasconsult. Ook kunnen we vaak heel goed op afstand helpen aan de hand van foto's van de hoeven. Zie "passervice" voor meer informatie.

Kan ik een fitkit bestellen?

Nee wij werken niet met fitkits, dit omdat zelf de maat bepalen met een fitkit lastig is. Meer info daarover: Gebruik van fitkits
Ben je professional en wil je een fitkit bestellen? neem dan contact met ons op via email: info@hoofwear.com

Zijn de hoefschoenen op voorraad?

Ja, in 99% van de gevallen kan je direct het passende paar hoefschoenen aanschaffen, zodat je met passende hoefschoenen weer naar huis kan. In zeldzame gevallen bijvoorbeeld als je een speciale kleur wilt, zal je even op de hoefschoenen moeten wachten. Maar dat kan ter plekke besproken worden.

Kan mijn paard ook bekapt worden tijdens het pasconsult?

Nee in principe niet. Het paard dient maximaal 2 weken voor het pasconsult door de eigen hoefsmid bekapt te zijn. Op die manier kunnen we zorgen dat de hoefschoenen passen bij de bekapstijl van de smid. Is de bekapping van de hoefsmid niet correct en dan zal tijdens het pasconsult besproken worden wat de opties zijn. Dat kan betekenen naar huis zonder hoefschoenen of uw paard wordt ter plekke door Hoefspecialist Klaas Feuth bekapt. Het eventuele bekappen is niet gratis.

Wat kost een pasconsult?

Bij aanschaf van minimaal 1 paar hoefschoenen is het pasconsult ter waarde van €75,- gratis.

Hebben jullie ook foto’s nodig voor een pasconsult?

Ja, foto’s hebben we nodig om te bepalen of de huidige bekapping correct gedaan is en om diverse hoefschoenen alvast klaar te leggen.

Hoe lang duurt een pasconsult?

Wij nemen de tijd die nodig is voor het pasconsult. Bij 1 paar hoefschoenen duurt dat gemiddeld 30-45 minuten. In sommige gevallen gaat dat snel, maar soms moeten hoefschoenen ter plekke aangepast / veranderd worden en dan kan het wat langer duren.