Hoe lang gaan hoefschoenen mee?

Het is heel lastig om hier een goed antwoord op te geven. De levensduur van een paar hoefschoenen is namelijk niet alleen afhankelijk van de schoen en het materiaal zelf. Maar hoe is je paard bekapt, hoe loopt je paard en hoe ga je met de hoefschoenen om (schoonmaken en opslaan) Kijk maar eens bij het hoefijzer, het ene paard slijt een hoefijzer in 8 weken helemaal af en bij een ander paard lijkt het ijzer nog net nieuw na 8 weken.
We weten uit ervaring van ruiters die (aangespannen) trektochten gedaan hebben met hoefschoenen dat sommige hoefschoenen wel tot over de 2000 km mee gingen. Gemiddeld zou ik zeggen 1000 - 1500 km
Er zijn hoefschoen fabrikanten die de biomechanische functies van de hoef belangrijker vinden dan de levensduur van de schoenen en andere producenten kiezen voor een zo lang mogelijke levensduur maar meer belemmering van het hoefmechanisme etc.
Voor de levensduur van hoefschoenen is het verder belangrijk dat je paard regelmatig en correct bekapt wordt, je netjes met de hoefschoenen omgaat, schoonmaken, droogmaken en netjes opslaan na gebruik.

Categorieën: Algemeen