Hoe onderhoud ik hoefschoenen goed?

Net een fijne buitenrit gemaakt en zitten je hoefschoenen onder de blubber? Of ben je aan zee geweest en heb je door het zoute water gegaloppeerd? Hoefschoenen hebben heel wat te verduren. Je wilt natuurlijk dat je paard zo lang mogelijk plezier heeft van zijn hoefschoenen. Goed onderhoud is dan belangrijk. Hoe kun je je hoefschoenen na gebruik het beste schoonmaken en opbergen, zodat je ze zo lang mogelijk kunt blijven gebruiken?

Maak hoefschoenen na ieder gebruik goed schoon. Dat kan met een harde borstel, of door ze af te spoelen onder de tuinslang. Gebruik géén agressieve schoonmaakmiddelen, dat kan een verwerende invloed hebben op het materiaal waar je hoefschoenen van gemaakt zijn.

Controleer of schroefjes nog goed vast zitten en reinig klittenband met een speciale klittenband borstel. Controleer je hoefschoenen op slijtage en eventuele schade. Vervang wanneer mogelijk beschadigde onderdelen. Sluit klittenbandsluitingen om te voorkomen dat er vuil tussen komt.

Laat je hoefschoenen vervolgens drogen aan de lucht, in een goed geventileerde ruimte. In afgesloten plastic bakken of zakken gaat een natte hoefschoen broeien: bacteriën en schimmels hebben dan vrij spel en je hoefschoenen stinken een uur in de wind.

Kunststoffen houden niet van extreme temperaturen. Vrieskou en zomerse hitte kunnen ervoor zorgen dat het kunststof verdroogt, waardoor er sneller schade aan je hoefschoenen ontstaat. Bewaar je hoefschoenen daarom op kamertemperatuur (en niet in de kofferbak van je auto of in een stalletje waar het 's winters vriest en 's zomers bloedheet is).

Tip: HoofWear Hoof Boot Care spray helpt om het kunststof goed schoon te maken en je hoefschoenen soepel te houden.

Categorieën: Algemeen