Kunnen hoefschoenen 24 uur per dag aangehouden worden?

De hoefschoenen in de categorie 'medisch' kunnen eventueel 24 uur per dag aangehouden worden.

Welke hoefschoenen moet je kiezen?

Wanneer je hoefschoenen (tijdelijk) nodig hebt om ook de paddock of weide of zelfs op stal aan te doen is het belangrijk om voor een flexibele hoefschoen te kiezen. Je komt dan in de categorie 'hoefschoenen geschikt voor medisch gebruik'. Daar vind je hoefschoenen die alleen bedoeld zijn om te helpen bij een hoefprobleem, en niet geschikt zijn om mee te rijden. Er zijn ook hoefschoenen die voor zowel revalidatie als rijden geschikt zijn. We adviseren je graag!

Een harde kunststof hoefschoen is voor de 24/7 toepassing ongeschikt. Denk bijvoorbeeld aan de Cavallo hoefschoenen voor recreatief gebruik. De harde zool en de wat stuggere bovenkant maken deze hoefschoenen niet geschikt voor langdurig achtereen dragen.

Controleer je paard dagelijks

Het is bij het langdurig dag en nacht dragen van hoefschoenen heel belangrijk dat je de de hoefschoenen regelmatig uitdoet en schoonmaakt. De hoefschoenen moeten goed kunnen drogen voordat je ze weer aantrekt.

Ook moet je je paard dagelijks controleren op wondjes. Zeker in het natte seizoen kan er vuil in de hoefschoenen komen dat kan gaan irriteren. Wat je kunt doen om schuurplekken te voorkomen en hoe te handelen als je paard schuurplekjes door het dragen van hoefschoenen heeft gekregen, lees je in deze FAQ.

Houd er rekening mee dat hoefschoenen die 24/7 gedragen worden, veel te verduren hebben. Ze zullen eerder slijtage vertonen en makkelijker beschadigen dan wanneer je hoefschoenen alleen gebruikt om mee te rijden (en daarna weer netjes schoon opbergt tot de volgende rit).

Het klimaat in de hoefschoen moet goed blijven

Bovendien transpireren de hoeven van je paard zelf ook, waardoor de hoefschoenen van binnen vochtig worden. Wij raden daarom bij 24/7 gebruik van hoefschoenen aan om Unique-horn Magic Hoof Powder in de hoefschoenen te gebruiken: voor een bacterie- en schimmelvrij klimaat in de hoefschoen.

In de zomer kan het voorkomen dat vliegen eitjes leggen in de kootholte en dat er dan maden in komen te zitten. Goed opletten dus.

Wisselen of lijmen

Het is aan te raden om bij 24 uur per dag gebruik een tweede paar schoenen aan te schaffen zodat je kunt afwisselen: zo kan een paar hoefschoenen goed opdrogen, voordat je paard ze weer aankrijgt.

Je kunt ook overwegen om gelijmde hoefschoenen te kiezen. Er is dan geen risico op wondjes etc.  Het nadeel daarvan is dat je de hoeven niet kunt bijwerken tussen de plak beurten door.

Hoefschoenen kunnen ondersteunen bij een hoefprobleem

Wanneer je paard moet herstellen van een (ernstig) hoefprobleem, of bijvoorbeeld door een overgang van zachte ondergrond naar meer verharding gevoelige hoeven heeft, kunnen hoefschoenen veel ondersteuning bieden. Je paard heeft met een medische hoefschoen als het ware extra schokdemping bij zich, waardoor hij weer in beweging kan komen. Beweging stimuleert de doorbloeding in de hoeven en daarmee de genezing. Naast de hoefschoenen kun je je paard van binnenuit nog extra ondersteunen met een kruidensupplement als NAV-X: voor een goede doorbloeding in onderbeen en hoef.

Categorieën: Algemeen