Kan ik met hoefschoenen door de modder rijden?

Ja: de meeste hoefschoenen zijn ontworpen voor gebruik over alle terreinen. Een modderplas onderweg zou dus geen probleem moeten zijn.

Echter: niet alle hoefschoenen zijn de meest geschikte voor het rijden door modder. Bovendien heeft hele diepe modder een zeer sterk aanzuigende werking, waardoor er soms enorme krachten op de hoefschoen (en ook een vastgenageld hoefijzer, bij een beslagen paard) komen. In deze extreme omstandigheden is het niet raar dat de hoefschoenen niet altijd op hun plek blijven zitten.

Vraag je daarom voor je op pad gaat een aantal dingen af:

1) Heb ik hoefschoenen nodig op deze rit, of kan mijn paard op de zachte ondergrond prima op blote hoeven vooruit? Niet nodig om de hoeven te beschermen? Laat dan je hoefschoenen thuis, of neem ze mee in je zadeltas voor de stukken op de route dat ze wél nodig zijn.

2) Zijn de hoefschoenen die ik heb geschikt voor gebruik in modderige omstandigheden? Laat je adviseren door HoofWear als je het niet zeker weet!

3) Passen de hoefschoenen die ik heb wel goed? Hoefschoenen die je al langer hebt, kunnen behoorlijk uitgelopen zijn en daardoor niet meer helemaal goed passen, bijvoorbeeld. Of heb je hoefschoenen gekocht net nadat je paard van de ijzers af ging en zijn de hoeven inmiddels veranderd van vorm? Ook dan heb je kans dat de pasvorm niet meer optimaal is.

Hoefschoenen die niet goed passen, kunnen eerder problemen geven op modderige paden.

Na een rit over modderige ruiterpaden of bijvoorbeeld door de branding aan het strand, is het belangrijk om je hoefschoenen goed schoon te maken. Spoel ze af met water zodat de modder en het zoute zeewater eraf zijn. Of gebruik een harde borstel om ze goed schoon te maken.
Vervolgens kun je het kunststof verzorgen met Hoof Boot Care Spray. Laat je hoefschoenen goed opdrogen aan de lucht en berg ze niet op in een afgesloten (plastic) bak. De hoefschoenen moeten goed droog zijn voordat je ze weer gaat gebruiken.

Kan ik met hoefschoenen door de modder rijden Renegade Viper modder Hoefschoenen in de modder of op het strandCategorieën: Algemeen