Moet ik nieuwe hoefschoenen inlopen?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld en het antwoord is altijd: 'ja'.

Net als wijzelf als we nieuwe schoenen hebben, moet je paard even wennen aan zijn nieuwe hoefschoenen.

Inlopen is niet 'even een uurtje aandoen en op de wei loslaten'. Dit advies zien we nog wel eens langskomen, maar het is zéker niet wat wij met inlopen bedoelen.

Begin op de eerste dag met een kwartiertje stap, eventueel zelfs aan de hand. Geef je paard de kans om rustig te wennen aan de schoenen die hij plotseling aan zijn hoeven heeft. Misschien had hij nooit eerder hoefschoenen, was hij gewend om op blote voeten te lopen of liep hij juist op ijzers. Alle veranderingen die je aan de hoef maakt, dus ook hoefschoenen, zijn van invloed op de manier waarop je paard zijn hoeven afwikkelt.

Opbouwen naar je normale afstanden in alle gangen zou normaal gesproken moeten kunnen in ongeveer 2 weken tijd. Houd er rekening mee dat je deze tijd in gedachten houdt, wanneer je bijvoorbeeld hoefschoenen wilt aanschaffen voor een langere tocht, vierdaagse of een vakantie in onbekend gebied (met andere ondergronden dan thuis).

Over het algemeen geldt dat hoefschoenen die van soepeler materiaal gemaakt zijn, minder inlooptijd nodig hebben dan de wat stuggere hoefschoenen met een harde kunststof zool. Hebben we je medische hoefschoenen geadviseerd? Dan zullen dit hoefschoenen zijn die het meest geschikt zijn om direct langdurig gedragen te kunnen worden.

Het ene paard reageert gevoeliger op veranderingen dan het andere paard. Meestal herken je dit wel van je eigen paard. Heeft hij in de winter of tijdens regenachtige periodes snel last van de huid in de kootholte? Dan zal hij waarschijnlijk ook eerder gevoelig reageren op een nieuwe hoefschoen. Je moet dan wat ruimer de tijd nemen om het gebruik van de hoefschoenen op te bouwen. Eventueel kun je de huid nog extra ondersteunen met Mud Defender lotion van Hilton Herbs.

Categorieën: Algemeen