Sneeuw: blote hoeven of hoefbescherming?

“Het sneeuwt! Kan mijn paard op blote hoeven naar buiten of moet ik de hoeven beschermen?”

 

De temperatuur in de paardenhoef wordt van binnenuit gereguleerd. Deze blijft op peil, zelfs al staat je paard 5 minuten stil in ijswater. Het is dus niet nodig om de hoeven van je paard te beschermen tegen de vrieskou. Doordat paardenhoeven warm zijn, smelt de sneeuw eronder weg en blijven er geen klonten ijs onder hangen. Je paard kan daarom prima op blote hoeven naar buiten in de sneeuw.

 

Niet goed bekapt?

Een uitzondering hierop kan voorkomen, namelijk als de hoeven niet goed bekapt zijn. Is de hoefwand te lang, dan zou er wel sneeuw en ijs onder de hoef kunnen blijven plakken. Dat dit niet lekker loopt, hoeven wij je niet te vertellen.

 

Is de sneeuw te glad?

Dan komt de volgende vraag al snel op: “maar is het dan niet te glad om mijn paard op blote voeten buiten te laten?” Paarden weten zelf vaak prima hoe hun eigen leefomgeving in elkaar zit en op welke plekken ze beter moeten opletten. Bovendien zijn paardenhoeven prima uitgerust om op alle ondergronden te kunnen functioneren. Ze geven van nature een goede grip. Hoefbescherming is dan ook vaak niet nodig in de paddock en ook niet wanneer je in de sneeuw gaat rijden.

Hoefschoenen zijn ontworpen om een grip te geven vergelijkbaar met de blote hoef. De ene hoefschoen geeft wat meer grip dan de andere. Het is vaak ook mogelijk om studs in hoefschoenen te draaien voor extra grip.

 

Pijnlijke hoeven

Soms loopt een paard gevoelig op ongelijke ondergrond. Zand, modder of klei die is bevroren, is vaak niet meer vlak. Als het hard gevroren heeft, bestaat de ondergrond uit harde aardklonten. Paarden met gevoelige hoeven of een hoefprobleem zoals hoefbevangenheid ervaren dan pijn bij het lopen. Dat komt dus niet door de kou, maar door de ongelijke ondergrond. Hoefbescherming als hoefschoenen of gelijmde kunststof hoefbescherming kunnen hier een uitkomst zijn. Lees hier meer over 24/7 hoefschoenen dragen en waar je op moet letten.

 

Rijden in de sneeuw

Hoewel de verleiding groot is om winterwonderland te paard te gaan verkennen, is het wel goed om je af te vragen of het slim is om wanneer het sneeuwt te gaan paardrijden. Jij en je paard kunnen niet zien wat er onder de sneeuw ligt (een gat in de weg, of erger, een scherp voorwerp). Passerende auto’s op gladde wegen zijn ook niet zo’n betrouwbare medeweggebruikers: ze kunnen minder goed voor je remmen en hebben zelf minder grip op de weg.

 

Hoefschoenen over hoefijzers

Tot slot nog een noot voor alle met hoefijzers beslagen paarden die tijdens dit extreme winterweer gedwongen binnen moeten blijven omdat het beslag het lopen in de sneeuw niet toelaat. Er zijn mogelijkheden om hoefschoenen over de hoefijzers aan te trekken zodat je paard toch naar buiten kan. Onder de kunststof zool van een hoefschoen blijven ook geen ijsklompen kleven.

 

 

Categorieën: Algemeen