Zand in mijn hoefschoenen, is dat erg?

Nee, mits de hoefschoenen de goede pasvorm hebben.

Ga je met je paard op hoefschoenen rijden in los zand, zoals in de duinen, op het strand, in de rijbak of op een modderig bospad, dan is het niet te voorkomen dat er wat zand in de hoefschoenen komt.

Net als onze eigen schoenen als we door diep, los zand lopen, zullen ook de 'holle' ruimtes in de schoenen van je paard zich kunnen vullen met zand.

Wanneer wij je adviseren welke hoefschoenen je het beste voor je paard kunt kiezen, proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met hoe je ze gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld veel strandritten maken of wil je in de rijbak met je hoefschoenen gaan rijden, dan is het fijn om wanneer mogelijk te gaan voor een model dat wat meer 'open' is. Dan kan het zand erin, maar ook weer eruit.

Verder kan er nooit méér zand in de hoefschoenen dan dat er ruimte is. Hoe meer ruimte je over hebt in de hoefschoen, des te eerder je paard last kan krijgen van zand. Je kunt je voorstellen dat wanneer de hoefschoenen eigenlijk (nét) te groot zijn, het zand een probleem gaat vormen.

Daar waar de hoefschoenen niet mooi aangesloten aan de hoef zitten, hoopt zich zand op. Te grote hoefschoenen geven al teveel draaiing: er ontstaat al wrijving door de slechte pasvorm. Voeg daar nog zand (of modder) aan toe en de kans op schuurplekken is een stuk groter.

Categorieën: Algemeen