Thuis hoefschoenen passen

Hoe weet je of de hoefschoenen die je bij HoofWear hebt besteld, goed passen? We geven je hier alvast wat aanwijzingen. Natuurlijk kunnen we je ook op afstand helpen wanneer je vragen hebt over de pasvorm. Je kunt ons dan foto’s en/of filmpjes sturen. Dit is uiteraard altijd gemakkelijker als we het paard ‘live’ zien, maar we kunnen vaak wel een heel eind komen. 

De pasvorm van een hoefschoen is heel belangrijk. Een goed passende hoefschoen draait niet ten opzichte van de hoef, veroorzaakt geen irritatie of schuurplekken, belemmert je paard niet in de beweging en verlies je niet onderweg.

> Bekijk in onderstaande video hoe je zelf thuis hoefschoenen kan passen.

 

Hoe weet je zeker dat de hoefschoen past?

Wanneer je de bestelde hoefschoenen thuisgestuurd krijgt, mag je ze gaan passen. Let er wel op dat je de hoeven van je paard goed schoonmaakt en dat ze droog zijn. Denk er ook aan om te passen op een schone ondergrond. Een oude handdoek op de grond voorkomt dat hoefschoenen beschadigen. Lukt het niet om de hoeven goed schoon en droog te maken? Doe dan voor je gaat passen een plastic zak om de hoef.


hoeven schoonmaken ondergrond schoonmaken handdoek op de grond

Je kunt vervolgens testen of de hoefschoen goed past door hem aan te trekken en te voelen of de hoefschoen niet kan draaien ten opzichte van de hoef. Gaat het aantrekken normaal of is daar extreme kracht bij nodig? Past de hoef netjes in de hoefschoen, of is er veel ruimte over? Zijn er geen plaatsen waar de druk hoog is wat eventueel kneuzingen kan veroorzaken? 

Probeer te kiezen alsof het je eigen voeten zijn. Te kleine schoenen zitten niet lekker en te grote schoenen zullen gaan draaien of kun je verliezen. Gaan de hoefschoenen helemaal niet over de hoef, of zijn ze juist erg ruim en kun je de hoefschoen ten opzichte van de hoef draaien? Ga dan niet lopen met de hoefschoenen. Je weet dan eigenlijk al dat ze niet passen en ze worden dan onnodig beschadigd.

Draaien de hoefschoenen niet ten opzichte van de hoef en zit de hele hoef mooi in de hoefschoen? Dan weet je dat de hoefschoen past en kun je je nieuwe hoefschoenen in gebruik gaan nemen.

Neem contact met HoofWear op als je twijfelt of vragen hebt over de pasvorm van de door jou bestelde hoefschoenen. We proberen dan op afstand met je mee te kijken, bijvoorbeeld aan de hand van foto's en filmpjes.

 


hoefschoenen aantrekken draaitest hoefschoenen hoefschoenen passen op een handdoek

Retourneren

Het is mogelijk niet passende hoefschoenen te retourneren. Ze moeten wel netjes met schone hoeven gepast zijn en ongebruikt. Net als jij, wil een andere paardeneigenaar ook graag schone en onbeschadigde hoefschoenen ontvangen. Veeg daarom eventueel stof, zand of achtergebleven paardenharen netjes weg voordat je de hoefschoenen naar HoofWear terugstuurt. Wij storten dan het aankoopbedrag aan je terug. Kijk op onze ruilen/retour pagina voor meer informatie over retourneren.

 

Inlopen

Passen de door jou gekozen hoefschoenen perfect? Fijn! Dan kun je ze in gebruik nemen. Houd je er rekening mee dat de hoefschoenen wel even ingelopen moeten worden? Net als wij als we nieuwe schoenen hebben, moet je paard even wennen aan de nieuwe situatie. Ga dus niet meteen op dag één drie kwartier op pad maar begin met een rustig stapritje van 10 minuten. Bouw dit vervolgens rustig op. Hierbij geldt over het algemeen dat de wat flexibelere, zachtere hoefschoenen wat sneller ingelopen zullen zijn dan de hardere, stuggere hoefschoenen.