Waarom schoenen?

Gezonde hoeven functioneren in de meeste gevallen goed zonder bescherming. Soms is echter hoefbescherming gewenst. In de middeleeuwen werd het hoefijzer zoals wij dat kennen massaal in gebruik genomen. Ondanks de opkomst van veel nieuwe materialen zoals de kunststoffen, en nieuwe technieken, is sinds de middeleeuwen weinig veranderd aan de meest gangbare manier van hoefbescherming: het hoefijzer. 

Er zijn sporen van eerdere vormen van hoefbescherming gevonden, maar pas in de middeleeuwen werd op grote schaal gekozen voor de ‘bescherming’ van de hoef door het beslaan met een ijzer. Sinds de middeleeuwen zijn er veel modernere methodes ontwikkeld om hoeven te beschermen. In mijn ogen is het gebruik van het ouderwetse hoefi jzer nu overbodig. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar die vele voordelen kennen boven het oude ijzer. Zo kennen we kunsthoorn van lijm, kunststof hoef-’ijzers’ en hoefschoenen.
De eerste patenten van hoefbescherming in de vorm van een schoen stammen uit 1800. Het grote struikelblok was destijds hoe de bescherming te bevestigen aan de beweeglijke hoef, en de meeste patenten hebben het ook niet gebracht tot een bruikbaar eind. 170 Jaar later ontstond een schoen die op dit moment nog steeds geproduceerd en veelvuldig gebruikt wordt: de Easyboot .

WAAROM SCHOENEN IN PLAATS VAN HOEFIJZERS?

Het hoefijzer wordt algemeen beschouwd als iets dat bij een paard hoort. Deze mening deel ik echter niet. Hoefijzers beperken de werking van het hoefmechanisme, hebben een slechte schokdemping en zijn glad en inflexibel. In mijn
eerdere artikelen, verschenen in dit magazine, heb ik de nadelen van het ijzeren beslag uitgebreid beschreven.
Hoefschoenen daarentegen kennen vele voordelen. Zij ondersteunen de hoef zonder deze te belemmeren. Schoenen bieden schokdemping, grip, zijn lichter in gewicht dan hoefijzers en zijn flexibel, zodat ze met de vele bewegingen van
de hoef kunnen meebewegen. Een grote pré is daarbij dat de bescherming enkel wordt ingezet wanneer nodig en niet zoals het ijzer 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Ondanks het feit dat geen twee hoeven er hetzelfde uitzien, zijn de meeste hoefschoenen verkrijgbaar in confectiematen. Verschillende producenten zijn deze uitdaging aangegaan en erin geslaagd paardenschoenen te ontwikkelen, die niet alleen goed passen en uitstekend aan de hoef blijven zitten, maar die ook nog eens gemakkelijk zijn aan en uit te trekken, het paard en de werking van de hoef zo min mogelijk te belemmeren, en nog betaalbaar en duurzaam zijn ook.
Intussen zijn er meer dan 25 verschillende modellen hoefschoenen verkrijgbaar, elk in een groot aantal maten. Hiermee wordt het voor een leek soms heel moeilijk kiezen. Toch is de juiste keuze maken niet heel moeilijk. De keuze hangt af
van het beoogde gebruik en het model van de hoef, de afmetingen van de hoef.