Hoefbevangenheid behandelen

Hoefbevangenheid behandelen

Hoefbevangenheid behandelen

Naast onze online hoefschoenenwinkel HoofWear.com runnen wij op onze locatie een hoefrevalidatie stal. Paarden met ernstige hoefproblemen zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid kunnen hier opgenomen worden voor een intensieve behandeling. Ambulant is zo’n behandeling vaak moeilijk: het is bij een paard met een ernstig hoefprobleem belangrijk om snel bij te kunnen sturen. Bij opname kunnen wij bovendien alle factoren controleren om zo een optimale herstelomgeving te bieden wat betreft huisvesting, voeding en beweging.
Een behandeltraject zal er bij ieder paard anders uit zien. Naast natuurlijk de nodige hoefbehandelingen beschikken we hier over alle mogelijke ondersteunende hoefschoenen, veel inhoudelijke kennis en mogelijkheden wat betreft natuurlijke voedingssupplementen, een ovale trainingsmolen voor de broodnodige beweging bij herstel, een Hoefspa, Revitavet low level laser therapie en meer.

In dit artikel wil ik graag veel gebruikte hoefschoenen en ondersteunende kruidensupplementen bij hoefproblemen toelichten.

Hoefschoenen

therapeutische hoefschoenen bij hoefbevangenheid

Veel gebruikte hoefschoenen bij hoefbevangenheid zijn:

 

Equine Fusion All Terrain Ultra en Equine Fusion 24/7

Deze schoen heeft een rubberen flexibele zool. Dit helpt bij een juiste drukverdeling. De bovenkant is ook nog eens soepel en past zich aan veel hoefvormen aan. De binnenkant is zeer zacht. Dit vermindert de kans op schuurplekken aanzienlijk.
Hebben we met deze schoen niet het gewenste resultaat dan kan er altijd een pad in gedaan worden. Er zijn tal van diktes en hardheden te verkrijgen, het is vaak even zoeken welke pad het beste effect geeft.
Wanneer de zool van de Equine Fusion All Terrain Ultra  voldoende effect geeft is het te overwegen om Equine Fusion 24/7 hoefschoenen  te lijmen. Je hebt dan geen last van eventuele schuurplekken. Nadeel is natuurlijk wel dat je minder vaak kan bekappen.

 

Easyboot Cloud

Bij de ernstiger hoefproblemen kies ik voor de Easyboot Cloud  Deze medische hoefschoenen hebben een harde zool en worden geleverd met speciale pad. De pad van de Easyboot Cloud geeft goede ondersteuning. Deze pad heeft een beperkte levensduur, hij vormt zich naar de zool, maar bij langdurig gebruik zal je zo nu en dan de pads moeten vervangen. Nieuw lijken ze de vorm van een wig te hebben, maar omdat er aan de achterkant van de hoef meer pad materiaal nodig is voor de holling van de zool en de straal groeve is deze wig vorm binnen een dag verdwenen. 


Easyboot Cloud Easyboot cloud pad vormt zich naar de zoolEasyboot Zip

De Easyboot Zip  gebruik ik tijdens het bekappen om de hoef waar het paard op steunt middels een pad in de Easyboot Zip extra comfortabel te ondersteunen. Ook kan je als je een zachte pad in deze ‘slipper’ doet snel zien hoe de balans is, waar er meer druk op de pad komt. Dit is handig om een nog duidelijker beeld te krijgen.De Softride Hoofboot

Een op eerste gezicht wat lomp lijkende hoefschoen is de softride hoofboot . Deze komt standaard met een gelinlage  die vaak al een heel goed effect heeft. Er zijn daarnaast ook gelinlages die zachter zijn in de teen en meer ondersteuning achterin bieden. Met deze hoefschoen krijg je vaak de meest heftige gevallen vrij snel redelijk comfortabel.


Voedingssupplementen

supplementen bij hoefbevangenheid


Hoefbevangenheid is een systeemziekte en ontstaat door onbalans.
Bij de patiënten die hier komen krijg ik vaak een hele waslijst aan supplementen, medicijnen, smeersels etc. mee. Een ziekte als hoefbevangenheid is heel erg om aan te zien en ik kan heel goed begrijpen dat je als paardeneigenaar graag iets geeft waar het paard meteen van opknapt. Zo’n wondermiddel bestaat helaas niet. Natuurlijk zul je effect zien met een zware pijnstiller, maar daarmee is het onderliggende probleem niet opgelost.
Als je voedingssupplementen aan je paard gaat geven, is het van belang dat je zoveel mogelijk informatie over de oorzaak van het hoefprobleem hebt. Zo kun je de supplementen toedienen in juiste verhoudingen en doseringen.

Als voorbeeld: magnesium. Dit supplement wordt tegenwoordig voor allerlei problemen aanbevolen. Extra magnesium kan in diverse vormen gegeven worden. Magnesium is echter zeer enkelvoudig. Natuurlijk zal je als je een lijstje van verschijnselen van een magnesiumtekort meteen denken dat dat voor jouw paard geld, maar dat is met de meeste tekorten. Het is zelfs zo dat er, op (voormalige) agrarische grond, meestal een overschot aan magnesium in de bodem zit, en daarbij meestal een overschot aan beschikbaar magnesium in de plant (het gras dat je paard eet – en waarmee hij tegelijk magnesium binnenkrijgt).

Natuurlijke kruidensupplementen die ik graag gebruik zijn bijvoorbeeld:


Releaf Gold van Hilton Herbs

Releaf Gold  is in te zetten als vervanger van gangbare pijnstillers met onder andere duivelsklauw. Ik begin meestal met de aanbevolen dosis, maar het is veilig om hierin te testen wat het beste effect heeft. Zodra pijnstilling bijvoorbeeld door de keuze van de juiste hoefbescherming niet meer nodig is zal ik het zo snel mogelijk stoppen.

NAV X Gold

Bij hoefbevangenheid is Nav X Gold  misschien wel het belangrijkste supplement: Hilton Herbs heeft dit kruidensupplement speciaal samengesteld om de bloedcirculatie te helpen ondersteunen, vooral in de benen en hoeven. Bij hoefbevangenheid is de doorbloeding verstoord; vooral in de hoef zelf. Een goede doorbloeding helpt bij hoefgroei, maar zeker niet onbelangrijk ook bij de goede afvoer van afvalstoffen. En door een verminderde beweging – een paard met pijn beweegt uit zichzelf niet graag -  is de doorbloeding meestal al een stuk minder. Door dit supplement te gebruiken is een chemische bloedverdunner vaak niet meer nodig.

 

Reiniging

Het is belangrijk dat alle gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam gaan. Dit zou je kunnen doen door een reinigingskuur die deze stoffen “losmaakt”. Pas hiermee wel op: het lichaam moet ze wel kunnen verwerken. Ik zou daarom nooit een reinigingskuur zoals groene leem of iets dergelijks geven aan een ziek paard. Beter kun je de afvalverwerkende organen van je paard - de lever en nieren – ondersteunen en versterken zodat de afvalverwerking optimaal functioneert. Dat kan bijvoorbeeld met Detox van Hilton Herbs . Dit is zowel droog als vloeibaar te krijgen. Beide even effectief, alleen vloeibaar werkt sneller omdat het sneller in het lichaam wordt opgenomen.

detox, reniging van het paardenlichaam bij hoefbevangenheid

 

Speciale support 

Cushing of PPID 

Wanneer de oorzaak van de hoefbevangenheid bekend is kan je vaak ook daarin ondersteunen. Nu staat hier bijvoorbeeld een paard waarbij Cushing of PPID

waarschijnlijk de oorzaak van de problemen is. Ik had hiervoor van de klant medicatie meegekregen, zij kreeg ¼ pilletje per dag. Al langer had ik het gevoel dat het meer kwaad deed dan goed. Veel van de mogelijke bijwerkingen lieten zich zien bij deze patiënt. Ze stond depressief vaak de gehele dag op 1 plek. Deze depressiviteit bleek niet alleen een uiting van pijn, want toen ik na overleg stopte met de medicatie verdween dit snel. Daarbij was de merrie was erg vermagerd en wilde nauwelijks eten. Ook dit bleek een bijwerking van de medicatie.
We hebben de medicatie vervangen door het pure kruidensupplement Cush X van Hilton Herbs . Dit is samengesteld uit kruiden die een gezonde hormoonbalans helpen onderhouden en het endocriene systeem van je paard of pony helpen ondersteunen voor een goede circulatie van hormonen door het lichaam. Ook wordt een gezonde blaas- en nierfunctie ondersteund.Insulineresistentie

Sommige paarden hebben altijd honger en lijken dik te worden van helemaal niks. Deze paarden hebben vaak last van insulineresistentie. Hier staat momenteel ook een Fjord die daar last van heeft, door hem Insu-Lite  van Hilton Herbs te geven kan hij hier veel beter mee dealen. Hij viel de eerste dagen dat ik het supplement gaf - ik meng het met een piepklein beetje suikervrij voer - aan op het voer, maar al snel is zijn voernijd een stuk minder en hij ziet er ook nog eens minder dik uit.
Insu-lite is een puur kruidensupplement speciaal voor paarden en pony’s die snel overgewicht hebben. Insu-lite ondersteunt de suiker- en glucose stofwisseling en een normale circulatie van hormonen zoals insuline.


Ontwormen

Als laatste nog aandacht voor het ontwormen. Het begin van het weideseizoen staat bekend om meer risico op hoefbevangenheid. Ook bij eigenaren die voorzichtig zijn met gras is het nog steeds vaak raak. Bij doorvragen blijken de paarden vlak voor de start van het weideseizoen vaak nog even goed te zijn ontwormd. Wees hier voorzichtig mee, een chemische wormkuur kan vele vervelende bijwerkingen geven op de gezondheid van je paard. Zelf geven wij onze paarden  voor een goede wormbalans. Denk ook aan een goed management: met regelmaat uitmesten en weides 8 weken rust geven hoort bij een gezond wormbeleid. Je kunt daarnaast wanneer nodig mestonderzoek laten uitvoeren.

Verm-X natuurlijk ontwormmiddel

De dierenarts


Duidelijk is dat ik niet graag te veel chemische medicatie geef. We gebruiken medicijnen graag wanneer nodig, maar bij chronische problemen is het in mijn ogen vaak beter te zoeken naar een alternatief. Ik ben echter geen dierenarts, en mocht jouw dierenarts het niet eens zijn met een bovengenoemd advies dan kan ik alleen maar zeggen: volg altijd het advies van je dierenarts op.