FormaHoof

FormaHoof

Door: Hoefspecialist Klaas Feuth

FCA

Hoefschoenen zijn ideaal voor gebruik bij gezonde, normaal gevormde hoeven en voor bescherming tijdens het rijden. Heb je een paard dat 24 uur per dag hoefbescherming nodig heeft dan zijn hoefschoenen vaak minder ideaal. Hoefschoenen uit de categorie ‘medisch’ kunnen 24/7 toegepast worden, maar er zijn bij dit gebruik altijd bepaalde risico’s. Zeker in de herfst en winter, als de leefomgeving van je paard vaak natter is.

Je kunt in dat geval kiezen voor verschillende vormen van kunststof ‘hoefijzers’ (plakbeslag). Ook daar zitten verschillende voor- en nadelen aan. In het natte seizoen is het bijvoorbeeld een uitdaging om de hoef voor het lijmen voldoende te drogen.

Met FormaHoof combineer je de voordelen van verschillende soorten kunststof hoefbescherming. FormaHoof is een vorm van flexibele kunststof hoefbescherming die permanent is: dat wil zeggen dat deze om de hoef blijft zitten tot je hoefprofessional het er zelf weer af haalt om de hoeven van je paard te gaan bekappen.

FormaHoof kun je zien als een hoefschoen die helemaal op maat voor je paard is gemaakt. Deze hoefbescherming past perfect om de hoef en blijft daarom ook goed zitten zonder dat er sluitingen nodig zijn. Bovendien blijft de hoefbescherming van Formahoof onder de kroonrand.


FormaHoof hoefbescherming in Nederland FormaHoof toepassen Klaas Feuth FormaHoof van voor bekeken


Hoe werkt FormaHoof?

FormaHoof heeft vergelijkbare structurele eigenschappen als een gezonde paardenhoef: in beweging kan het materiaal uitzetten en samentrekken als een ‘blote’ hoef.
De paardenhoef wordt na het bekappen in een herbruikbare siliconen mal met de juiste maat gezet. Daarna wordt de mal gevuld met een speciale twee componentenlijm. Eenmaal aangebracht en uitgehard kan de mal worden verwijderd.

Na het verwijderen van de mal blijft de op maat gemaakte, perfect passende FormaHoof hoefschoen als het ware als verlenging van het hoorn om de hoef zitten. De lijm hecht niet aan de hoef zelf waardoor er geen chemische reactie tussen hoef en lijm plaatsvindt. Er is geen speciale voorbehandeling van de hoef nodig (denk aan drogen en schuren). De ‘schoen’ blijft zitten omdat hij perfect op maat is. De FormaHoof hoefbescherming kan vervolgens door je hoefprofessional naar wens bewerkt en aangepast worden, vergelijkbaar met een natuurlijke paardenhoef.


FormaHoof hoefmal Klaas Feuth Certified Formahoof aplicator FormaHoof Nederland


Kunststof hoefbescherming: 3D-zoektocht

FormaHoof is een superslim idee waarvan ik zelf wel de uitvinder had willen zijn. Ik ben mij al langere tijd aan het verdiepen in kunststof hoefbescherming die perfect op maat gemaakt kan worden. Zo deed ik onderzoek naar het 3D-scannen van hoeven en het daarna 3D-printen van hoefbescherming.
Echter denk ik dat 3D-geprinte ‘hoefijzers’ waarschijnlijk niet de oplossing zijn. Bij 3D printen bouw je laagje voor laagje je product op. Ieder laagje is een mogelijke breuklijn waardoor er een kwetsbare laag ontstaat waar de onderkant overgaat in de zijkant.


Daarnaast kost 3D-printen heel veel tijd. Het 3D-printen van een ‘hoefijzer’ uit het flexibele kunststof TPU duurt al snel uren tot een hele dag. Hardere kunststoffen kunnen geprint worden met hogere snelheden, maar dan heb je weer zo’n hard eindresultaat dat het hoefmechanisme negatief beïnvloed wordt.


Werken met gietmallen blijft dus waarschijnlijk noodzakelijk. De oplossing van FormaHoof, het werken met een standaard gietmal (in verschillende maten) als buitenmal en de paardenhoef zelf als binnenmal, is gewoon geniaal.


ontwerp 3D geprint hoefijzer 3D printen van een hoefijzer 3D geprint "hoefijzer" van TPU


Gips?

Er wordt helaas nog steeds gebruik gemaakt van gips om op maat van het paard gemaakte hoefbescherming te maken. Hoefgips is volledig onbeweeglijk en zorgt voor een verminderde doorbloeding in de hoef. Bovendien kan hoefgips ernstige problemen veroorzaken zoals drukplekken. Daarnaast zal, aangezien een hoef altijd breder wordt in de groei, het gips na verloop van tijd veel te strak komen zitten. Dit gebeurt zelfs al wanneer het hoefgips slechts 2 weken om de hoef blijft zitten.

Met gips wil je als dierenarts of hoefsmid bereiken dat de hoef zich niet verder kan vervormen. Voor dit doel is FormaHoof ook in te zetten, maar dan zonder de vele negatieve ‘bijwerkingen’ van hoefgips. FormaHoof hoefbescherming zorgt er ook voor dat de hoef zich niet verder kan vervormen en dat de krachten, mits de hoef correct bekapt is, genormaliseerd worden. Ondertussen blijft een gezonde bloedcirculatie, noodzakelijk voor de genezing, mogelijk en wordt deze zelfs gestimuleerd.

Wat mij betreft mag hoefgips verboden worden tenzij geplaatst door een dierenarts in geval dat elke hoefbeweging uitgesloten moet worden (denk aan een breuk in het hoefbeen). Hoefgips is zéker geen reddingsmiddel bij hoefbevangenheid, hoefscheuren of als noodoplossing.


Gips Hoofcast zware gips hoeven wonden van hoefgips


Waarom 24/7 hoefbescherming toepassen?

Wij gaan altijd uit van een gezond functionerende blote paardenhoef als doel om na te streven. Hoefbescherming kan dan toegepast worden wanneer dat nodig is. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld alleen tijdens het rijden of mennen de hoeven van je paard wilt beschermen, dat prima met niet-permanente hoefbescherming zoals hoefschoenen kan.

 

FormaHoof in onze hoefrevalidatiepraktijk

In sommige situaties is het echter wenselijk om de paardenhoef 24/7 te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning tijdens het herstel van een (ernstig) hoefprobleem. Met een goede uitrusting kun je veel paarden helpen, vooral wanneer andere vormen van hoefbescherming niet voldoende mogelijkheden bieden.

 Na een training mag ik mij gecertificeerd FormaHoof applicator noemen en ik maak dankbaar van dit systeem gebruik bij verschillende hoefrevalidatiepaarden op onze hoefrevalidatiestal.

 
FormaHoof is bijvoorbeeld in de volgende gevallen een goed toepasbare vorm van hoefbescherming:

  • Ondersteuning tijdens de overgang van hoefijzers naar barefoot;
  • Verlichting van pijn en een betere drukverdeling bij hoefbevangenheid;
  • Hoefbescherming bij de behandeling van hoefkatrolontsteking;
  • Verschillende hoeven (hoog-laag syndroom): FormaHoof maakt het mogelijk na het aanbrengen van de hoefbescherming aanpassingen aan de hoefhoek te doen;
  • Hoefscheuren behandelen: mits de hoef correct bekapt wordt, helpt FormaHoof de hoef ‘bij elkaar’ te houden;
  • Brokkelhoeven: in combinatie met een correctie bekapping voorkomt FormaHoof verder brokkelen;
  • Standscorrectie bij veulens met bijvoorbeeld een bokhoef of koehakkigheid. Het toepassen van kunststof hoefbescherming met extensies afhankelijk van de standsafwijking van een veulen is een niet-invasieve manier om de stand te normaliseren. FormaHoof beschikt over veulenmallen die zijn ontworpen om te helpen bij veel verschillende exterieurproblemen bij de ontwikkeling van veulenhoeven. Lees > hier < meer over standscorrecties bij veulens.
  • Postoperatieve ondersteuning. Een groot voordeel van FormaHoof is dat er helemaal geen metaal aan te pas komt: deze hoefbescherming kan daarom gewoon blijven zitten bij een CT-scan.
  • White-line disease: FormaHoof zorgt voor een beschermlaag als ‘kunsthoorn’ wanneer je hoefprofessional een deel van de hoefwand heeft moeten verwijderen.
  • In speciale situaties kun je ervoor kiezen om tussen de “schoen” en de hoef nog een drain aan te leggen, om bijvoorbeeld medicatie bij een hoefzweer mogelijk te maken.

FormaHoof in Tooljack Hoefbevangen Welsh op FormaHoof FormaHoof barefoort

Oplossing voor alles?

Hoewel je in dit artikel over de vele voordelen van de toepassing van FormaHoof hebt kunnen lezen, is ook FormaHoof natuurlijk niet ‘heilig’. Je moet altijd rekening houden met eventuele bacteriegroei onder de hoefbescherming, dat geldt voor ieder type hoefbescherming. Gelukkig kan daar preventief wat aan gedaan worden, maar het blijft een punt van aandacht.

FormaHoof is gemodelleerd naar een perfecte conformatie. Toch blijf je voor het toepassen ervan afhankelijk van een geschoolde hoefsmid, hoefbekapper of FormaHoof applicator. Onjuist gebruik kan voor problemen zorgen. Denk dan aan bijvoorbeeld een verkeerde stand van de hoeven of een onjuiste drukverdeling onder de hoef.